Οι αγριόχηνες Barheaded ανήκουν στην οικογένεια των Northern geese, και είναι γενικά σκληρά πτηνά και πολύ εύκολα στην διατήρηση τους στην φάρμα μας. Συνήθως είναι ομαδικά αλλά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο μπορεί να γίνουν επιθετικά και ίσως χρειαστεί να χωριστούν ανά ζεύγος. Ανέχονται μικρές πάπιες στον ίδιο χώρο, αν είναι αρκετά μεγάλος.

Χρειάζονται απαραίτητα κάποια λίμνη και σε ιδανικές συνθήκες ένα ζευγάρι χήνες θα πρέπει να έχει στην αποκλειστική του διάθεση έναν χώρο 250 – 300 τ.μ. εκ των οποίων το 20% η λίμνη.

Είναι βασικά φυτοφάγα πτηνά και χρειάζονται μεγάλες περιοχές βοσκής ή πρέπει να τους παρέχουμε άφθονη φυτική τροφή.

Ονομασία

Bar – headed goose (Anser indicus)

Streifengans (German), Oie à tête barrée (French), Ansar Indio (Spanish), Ansar calvo (Spanish)

Γενικά και περιγραφή

Οι αγριόχηνες ράτσας Barheaded είναι ανθεκτικά πτηνά και εύκολα στην συντήρηση και αναπαραγωγή τους. Δεν δημιουργούν προβλήματα στην συμβίωση ους με άλλες αγριόχηνες.

Προσοχή μόνο χρειάζεται κατά την αναπαραγωγική περίοδο γιατί μπορεί να γίνουν επιθετικά σε άλλες χήνες.

Το ράμφος είναι κίτρινο-πορτοκαλί, τα μάτια βαθύ καστανό και πόδια πορτοκαλί. Το κεφάλι λευκό με δύο χαρακτηριστικές μαύρες οριζόντιες ρίγες από τα μάτια προς τα πίσω.

Το υπόλοιπο πτέρωμα γενικά ασημόγκριζο με το πίσω μέρος της κοιλιάς λευκό και γκρίζα ουρά.

Εξάπλωση

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο στην κεντρική Ασία, κυρίως στην Μογγολία και την Κίνα. Τον χειμώνα στην βόρεια Ινδία και τις πέριξ περιοχές (Μπαγκλαντές, Νεπάλ, Μπούρμα και Πακιστάν)

Φυσικό περιβάλλον

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο σε υψίπεδα με υψόμετρο 4000-5000 μέτρων και συνήθως κοντά σε απόκρημνους βράχους. Τον υπόλοιπο χρόνο σε χαμηλότερες λίμνες, έλη και ποτάμια

Διατροφικές συνήθειες

Βασικά χορτοφάγες. H τροφή τους αποτελείται από χόρτα, ρίζες, μίσχους και φύλλα. Τον χειμώνα επίσης δημητριακά, ρίζες και φύκια στις ακτές.

Αναπαραγωγή

Ζευγαρώνουν από τον Απρίλιο με Μάιο

Αναπαραγωγική ηλικία

2 έτη

Αριθμός αυγών

4 – 6 λευκά αυγά, σε φωλιές στο έδαφος, συχνά σε νησίδες ελών, αλλά και σε βραχώδεις προεξοχές και σπανιότερα σε εγκαταλειμμένες φωλιές σε δέντρα.

Την φωλιά κατασκευάζει το θηλυκό, την οποία προστατεύει το αρσενικό.

Διάρκεια επώασης

27 – 30 ημέρες περίπου. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 2 μήνες περίπου, αλλά συνήθως παραμένουν με τους γονείς τους μέχρι την επόμενη αναπαραγωγική περίοδο.

Υβριδισμός

Έχει παρατηρηθεί με άλλα είδη Anser αλλά και με Branta, όπως Branta leucopsis – Barnacle goose, και είδη Tadorna, όπως Tadorna variegata – Paradise shelduck, Tadorna tadorna – Common shelduck, Tadorna tadornoides – Australian shelduck.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*