Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια αγριόπαπιων Perching ducks, με πολύ μεγάλη ποικιλία μεγέθους και χρωματισμών. Το χαρακτηριστικό των Carolina ducks είναι ότι όλα σχεδόν κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα και φωλιάζουν σε φωλιές μέσα σε κουφάλες δέντρων. Τα αρσενικά είναι κατά κανόνα πολύχρωμα ενώ τα θηλυκά καθόλου. Την εποχή της πτερόρροιας, μετά το μεγάλωμα των νεοσσών, τα αρσενικά χάνουν τον χρωματισμό τους και μοιάζουν περισσότερο με τα θηλυκά τους.

Ονομασία

American wood duck (aix sponsa)

Wood duck, Wood Duck, Carolina duck, Carolina, Carolina wood duck, American wood duck, Woodie, Summer duck, Brautente (German), Canard carolin (French), Pato del bosque de Carolina (Spanish), Pato joyuyo (Spanish)

Γενικά και περιγραφή

Η πολύ γνωστή, πανέμορφη και περιζήτητη σε όλες τις συλλογές υδροβίων Καρολίνα.

Είναι πολύχρωμη αγριόπαπια με το αρσενικό πολύ έντονα χρωματισμένο, με κεφάλι και  λοφίο σε ένα συνδυασμό μεταλλικού σκούρου πρασίνου, μπλε και βιολετί, με άσπρες λωρίδες που αρχίζουν η μία από την βάση του ράμφους περνάει πάνω από το μάτι και σβήνει στο λοφίο, η δε άλλη πίσω από το μάτι μέχρι την βάση του λοφίου και επίσης έχει λευκές γραμμές κάτω από το σαγόνι και στα μάγουλα. Τα φτερά τους έχουν συνδυασμούς από μεταλλικό μπλε, σκούρο πράσινο και μαύρο. Το στήθος είναι καστανό με άσπρες βούλες. Το ράμφος αρχίζει με μία κίτρινη λωρίδα στην βάση του και συνεχίζει κοκκινωπό. Τα πόδια είναι έντονο πορτοκαλί κίτρινο.

Το θηλυκό έχει διάφορες αποχρώσεις πράσινου και γκρίζου με άσπρη κοιλιά, τις ίδιες περίπου άσπρες γραμμές του αρσενικού γκρίζο ράμφος και κιτρινωπά πόδια.

λεπτομέρεια θηλυκού

Το πλάτος των φτερούγων τους δεν ξεπερνά τα 47 εκ.

Έχουν αναπαραχθεί στην αιχμαλωσία σε κατάλευκο χρώμα και σε ανοιχτό καφέ.

Εξάπλωση

Η καταγωγή τους είναι από τις δυτικές, νοτιοανατολικές και κεντρικές περιοχές της βορείου Αμερικής όπου συναντάται σε μεγάλα κοπάδια, και την Κούβα.  Τον χειμώνα μεταναστεύουν νοτιότερα μέχρι και το κεντρικό Μεξικό.

Τακτικά παρατηρούνται και στις Βερμούδες, τις Αζόρες και ακόμα στην Αλάσκα.

Φυσικό περιβάλλον

Μικρές λίμνες, ποτάμια, έλη και βάλτους σε πυκνά δάση, ιδίως με μικρά νησάκια για την αναπαραγωγή τους.

Διατροφικές συνήθειες
Βελανίδια και άλλοι καρποί, σπόροι, φύλλα υδροβίων φυτών και άγριο ρύζι.

Αναπαραγωγή

τεχνητή φωληά

Χτίζουν την φωλιά τους σε υπερυψωμένες μέχρι και 10 μέτρα κουφάλες δέντρων στο φυσικό τους περιβάλλον και συνήθως πολύ κοντά ή και πάνω από την επιφάνεια του νερού έτσι ώστε οι νεοσσοί κατά την έξοδό τους από την φωλιά να πέσουν στο νερό, όπου κολυμπούν αμέσως. Στην αιχμαλωσία είναι μονογαμικά και γεννούν κατά τον Μάιο με Απρίλιο σε ξύλινες, ελαφρά υπερυψωμένες φωλιές που πρέπει να εγκαταστήσουμε πολύ κοντά σε κάποια υδάτινη επιφάνεια.

Αναπαραγωγική ηλικία

Ωριμάζουν μετά τον ένα χρόνο.

Αριθμός αυγών

9 – 14 αυγά χρώματος άσπρου-κρεμ.

Διάρκεια επώασης

Το θηλυκό επωάζει 31 – 35 μέρες περίπου.

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

*