Τα παγώνια ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών (phasianidae). Η καταγωγή τους βασικά είναι από την Ασιατική ήπειρο και ειδικότερα από την Ινδία, Βιρμανία, Ιάβα και Μαλαισία και ανήκουν στο γένος pavo. Υπάρχει και μία ράτσα από το Κογκό της Αφρικής (Congo peafowl) που ανήκει στο μοναδικό γένος afropavo.

Γενικά τα παγώνια είναι πολύ ανθεκτικά πτηνά και με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσουν και 40 χρόνια στην φάρμα μας.

Το πιο διακοσμητικό στοιχείο του παγωνιού είναι η φτερωτή μακριά ουρά του αρσενικού, που αναπτύσσεται στο τελικό της μήκος μετά το τρίτο έτος του. Για να προσελκύσει τις θηλυκές την άνοιξη, την σηκώνει και την αναπτύσσει σαν βεντάλια. Κάθε τέλος καλοκαιριού, μετά την αναπαραγωγική περίοδο, η ουρά τους πέφτει και ξαναφυτρώνει το φθινόπωρο.

Το πιο κλασσικό και διαδεδομένο παγώνι είναι το μπλέ (pavo cristatus), το οποίο έφεραν οι Φοίνικες στην Αίγυπτο και από τον 14ο αιώνα διαδόθηκε στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική. Από αυτό το μπλέ παγώνι δημιουργήθηκαν όλες οι χρωματικές παραλλαγές που υπάρχουν σήμερα με τα blackshoulder να χρονολογούνται το 1830 στην Αμερική.

Τα λευκά παγώνια πιστεύεται ότι και αυτά υπήρχαν σε μικρό αριθμό στην φύση, από μπλέ παγώνια που για κάποιο λόγο τους έλειπε το γονίδιο που προσδίδει τον χρωματισμό των φτερών.

Τα πικέ παγώνια προέρχονται από επιλεκτικά ζευγαρώματα μπλέ και λευκών, αλλά όχι από την πρώτη γενηά, αλλά με επιλεκτικές διασταυρώσεις των απογόνων τους.

Το πράσινο παγώνι είναι σχετικά εύκολο στην διατήρηση και εκτροφή του, αλλά με όχι τόσο μεγάλη επιτυχία όσο το κοινό παγώνι. Υπάρχουν τρείς υπο-οικογένειες των πράσινων παγωνιών στην φύση, το Pavo muticus spiciferus που ζεί στην Βιρμανία και έχει περισσότερο μπλέ στον χρωματισμό του, το Pavo muticus imperator που ζεί στην Ινδοκίνα και έχει κάποιες ραβδώσεις στα φτερά και το Pavo muticus muticus της Ιάβας.

Το παγώνι του Κογκό (afropavo congensis) έχει αρκετά μικρό μέγεθος με το αρσενικό σκούρο πράσινο και το θηλυκό ανοιχτό καστανό με πράσινες αποχρώσεις.

Δύσκολα επιβιώνει σε αιχμαλωσία γιατί χρειάζεται σχετικά μεγάλο χώρο με πλούσια βλάστηση και θερμαινόμενο χώρο τον χειμώνα.

Μια σχετικά πρόσφατη εξέλιξη του μπλέ παγωνιού είναι το cameo, που δημιουργήθηκε από τον Oscar Mulloy στην πολιτεία Maine των Η.Π.Α. Χαρακτηριστικό είναι ότι το γονίδιο που μεταβιβάζει τον καστανό χρωματισμό το έχουν τα αρσενικά και όχι τα θηλυκά. Έτσι ζευγάρωμα αρσενικού με μπλέ θηλυκό θα έχει αποτέλεσμα αρσενικούς νεοσσούς cameo και θηλυκούς μπλέ.

Η αναπαραγωγική τους ηλικία είναι τα δύο χρόνια, αν και πολλές θηλυκές ξεκινάνε τις γέννες από τον πρώτο χρόνο αν ζευγαρώσουν με ώριμο αρσενικό τουλάχιστον τριών ετών. Ένα ώριμο υγιές αρσενικό παγώνι σε καλή φυσική κατάσταση μπορεί να ζευγαρώσει μέχρι και με πέντε θηλυκά.

Τα θηλυκά παγώνια ξεκινάνε να γεννάνε από τα τέλη Απριλίου, από ένα αυγό κάθε δεύτερη μέρα. Τα αυγά τους έχουν ανοιχτό καστανό χρώμα και μέγεθος αυγού γαλοπούλας. Στα 7 με 10 αυγά η παγώνα σταματάει να γεννάει και το πιθανότερο είναι να κάτσει να τα κλωσήσει. Αν όμως της παίρνουμε τα αυγά μπορεί να φτάσει και τα 30.
Εάν βάλουμε τα αυγά σε εκκολαπτική μηχανή, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την θερμοκρασία στους 99 με 100 βαθμούς Φαρενάιτ.

Οι νεοσσοί θα εκκολαφθούν σε 27 με 30 μέρες.

Tags: , ,

Leave a Reply

*