Το θέμα της διατροφής είναι πολύ σημαντικό και πολλές φορές το παραβλέπει ο ερασιτέχνης εκτροφέας, με συνέπεια είτε να παραταΐζει τα πτηνά του ή να τους δίνει ακατάλληλες τροφές, ή ακόμα ενώ νομίζει ότι τους παρέχει άφθονη τροφή, αυτή να μην έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες για την ομαλή ανάπτυξή και στην συνέχεια για την επιτυχημένη ωοτοκία τους.

Πειραματισμοί με διάφορες τροφές που συστήνουν φίλοι ή τάϊσμα με τα αποφάγια της κουζίνας ή με εμπειρικούς πειραματισμούς μπορεί να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Σημαντικό επίσης είναι να μην αλλάζουμε χωρίς λόγο των προμηθευτή των πτηνοτροφών μας, γιατί όλα τα πτηνά είναι συνήθως ευαίσθητα σε αυτές τις αλλαγές.

Πεπτικό σύστημα
Ας εξετάσουμε το πεπτικό σύστημα ενός πτηνού. Αυτό αρχίζει από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Μόλις η τροφή ξεκινήσει από το ράμφος πηγαίνει κατευθείαν στην γούσα (crop) λίγο πάνω από το στήθος. Αυτή είναι κατά κάποιο τρόπο μία προσωρινή αποθήκη τροφής που επιτρέπει στα πτηνά να αρπάζουν την τροφή τους όσο πιο γρήγορα γίνεται και να απομακρύνονται όταν απειλούνται από κάποιον κίνδυνο (π.χ. αρπακτικά πτηνά). Εδώ ξεκινάει το πρώτο πρόβλημα όταν ταΐζουμε τα πτηνά με ανομοιόμορφες τροφές. Λόγω του μικρού μεγέθους της γούσας, μπορεί το πτηνό να χορτάσει με μία ακατάλληλη (αλλά όμως πιο νόστιμη) τροφή αφήνοντας στην ταΐστρα τα υπόλοιπα θρεπτικά στοιχεία.

Από την γούσα η τροφή περνάει στο αδενικό στομάχι (glandular stomach) όπου αρχίζει η διάσπαση της τροφής από τα γαστρικά υγρά και τα ένζυμα.. Η κατεργασμένη τροφή περνάει μετά στον πρόλοβο (gizzard) όπου οι μύες του αλέθουν την τροφή. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η ύπαρξη χονδρόκοκκων αδρανών υλικών (χονδρή άμμος, σπασμένα όστρακα κ.α.) τα οποία επιλέγει και καταπίνει το πτηνό από το έδαφος. Σε εγκλωβισμένα πτηνά είναι λοιπόν απαραίτητο να τους δίνουμε κατάλληλα αδρανή υλικά για να μπορέσει να γίνει αυτή η απαραίτητη λειτουργία.

Από τον πρόλοβο η αλεσμένη πλέον τροφή περνάει στον δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου) όπου ένζυμα και εκκρίσεις από συκώτι, χοληδόχο κύστη και πάγκρεας συνεχίζουν την διαδικασία της πέψεως.

Στο υπόλοιπο τμήμα του λεπτού εντέρου τα θρεπτικά συστατικά της επεξεργασμένης τροφής περνάνε μέσω των τριχοειδών στο αίμα και σε όλο το σώμα.

Τα υπόλοιπα συστατικά της τροφής που δεν έχουν απορροφηθεί περνάνε στο παχύ έντερο από το οποίο τελικά αποβάλλονται από τον πρωκτό.

Άλλα άχρηστα υλικά φιλτράρονται από τους νεφρούς παράγοντας ούρα (η λευκή ουσία της κουτσουλιάς), τα οποία αποβάλλονται με την κουτσουλιά από τον πρωκτό.

Θρεπτικές απαιτήσεις
Τα πτηνά, όπως όλοι οι ζώντες οργανισμοί, χρειάζονται μία ισορροπημένη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία τους. Αυτά περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδρογονάνθρακες, λίπη ή έλαια, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες.

Πρωτεΐνες
Είναι βασικά απαραίτητες για την ανάπτυξη και τον αποδοτικό μεταβολισμό και αποτελούνται από σύνθετες ουσίες τα αμινοξέα. Η σύσταση των αμινοξέων αποτελείται από ενώσεις άνθρακα, υδρογόνου, οξυγόνου και αζώτου. Υπάρχουν καμιά ντουζίνα αμινοξέα αλλά τα πιο σημαντικά είναι η λυσίνη, η μεθειονίνη και τρυπτοφάνη. Τα υπόλοιπα αμινοξέα μπορεί να τα συνθέσει το πτηνό από άλλα συστατικά της τροφής του αλλά τα ανωτέρω τρία πρέπει να τα λαμβάνει απευθείας καθημερινά με την τροφή του. Σημειωτέον ότι όλα υπάρχουν στην σόγια.

Οι καθημερινές ανάγκες μίας κότας ωοπαραγωγής είναι περίπου 900 mg λυσίνη, 430 mg μεθειονίνη και 200 mg τρυπτοφάνη.

Η κύρια πηγή φυτικών πρωτεϊνών είναι το καλαμπόκι και άλλα δημητριακά, η σόγια, τα κουκιά, τα μπιζέλια και ο ηλιόσπορος.

Ο πίνακας που ακολουθεί είναι ενδεικτικός για τα ισορροπιμένα ποσοστά πρωτείνης που απαιτούνται για τα διάφορα είδη πτηνών και για τις διάφορες ηλικίες τους.

  Απαιτούμενα ποσοστά πρωτεΐνης στην τροφή
  Νεοσσοί Αναπτυσσόμενα Κρεατοπαραγωγής Ωοτοκίας -Αναπαραγωγής
Κότες 18 – 19% 14 – 15% 16% 17%
Πάπιες 19 – 20% 15 – 18% 15% 17%
Χήνες 19 – 20% 15 – 18% 15 – 16% 16%
Γαλοπούλες 21 – 23% 21% 15 – 18% 17%
Φραγκόκοτες 21 – 23% 21% 15 – 18% 17%
Ορτύκια 22 – 24% 20% 18% 20%

 

Υδρογονάνθρακες
Είναι η κύρια πηγή ενέργειας και αποτελούνται από ενώσεις άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου. Περιλαμβάνουν σάκχαρα και φυτικές ίνες που βρίσκονται στα δημητριακά και στα φυτά. Περίσσεια υδρογονανθράκων μεταβάλλεται σε λίπος, έτσι υπερβολικό τάϊσμα πρέπει να αποφεύγεται. Πτηνά με υπερβολικό λίπος είναι λιγότερο παραγωγικά και μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Λίπη / Έλαια
Και αυτά αποτελούνται από ενώσεις άνθρακα, υδρογόνου και οξυγόνου και παράγουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας που διατηρούν την θερμοκρασία του σώματος. Φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται από λιναρόσπορο, σόγια, ηλιόσπορους και άλλα. Υπερβολική ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει τα ίδια προβλήματα ως ανωτέρω. Τα προβλήματα περιορίζονται όταν τα πτηνά δεν είναι εγκλωβισμένα και ασκούνται καθημερινά.

Μεταλλικά στοιχεία
Είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Περιλαμβάνουν ουσίες όπως το ασβέστιο, φωσφόρο, χαλκό και ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, σίδηρο, κοβάλτιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο. Βρίσκονται στην ξηρή μαγιά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μελάσα, πράσινα λαχανικά, δημητριακά, τριφύλλι, χορτάρι, τσουκνίδα, στελλάρια, και άλλα άγρια φυτά. Στις τυποποιημένες πτηνοτροφές περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα ανωτέρω μεταλλικά στοιχεία.

Βιταμίνες
Είναι οργανικές συνθέσεις απαραίτητες για την υγεία και την πρόληψη ασθενειών. Υπάρχουν σε αφθονία στα περισσότερα λαχανικά, δημητριακά, ξηρή μαγιά, άγρια φυτά και βότανα. Ο ηλιόσπορος έχει αρκετή βιταμίνη D. Στις τυποποιημένες πτηνοτροφές περιλαμβάνονται όλες σχεδόν οι απαραίτητες βιταμίνες.

Σύνθετες τυποποιημένες πτηνοτροφές
Παρασκευάζονται από εργοστάσια πτηνοτροφών και περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που αναγκαστικά πρέπει να αναγράφονται πάνω σε κάθε συσκευασία.

Υπάρχουν σε μορφή σκόνης (φύραμα), τριμμάτων ή σε κόκκους και σε διαφορετικές συνθέσεις για νεοσσούς, αναπτύξεως, ωοτοκίας, συντήρησης, κρεατοπαραγωγή κ.λ.π.

Επίσης υπάρχουν διαφορετικές συνθέσεις για όρνιθες, θηραματικά πτηνά, γαλοπούλες, υδρόβια κ.λ.π.

Tags: , , , , , ,

1 Comment on Διατροφή

  1. Σοφία Αντωνοπούλου says:

    Γεια σας και συγχαρητήρια για τη σελίδα σας!
    Επειδή πρόσφατα υιοθέτησα μια κοτούλα, που τη βρήκα στο δρόμο, κι έχω αρκετές απορίες, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θα ήταν δυνατό να επικοινωνήσω μαζί σας τηλεφωνικά, διότι θεωρώ ότι μέσω του e-mail δεν μπορούν να απαντηθούν.
    Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν, σας παρακαλώ ενημερώστε με, ώστε να επιχειρήσω να τις συνοψίσω σε ένα e-mail.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
    Σοφία

Leave a Reply

*