Black swan (cygnus atratus). Μαύρος κύκνος
Cisne negro (Spanish), Cygne noir (French), Schwarzschwan (German), Trauerschwan (German), Chenopis atratus

Μεγαλόσωμα και μεγαλοπρεπή υδρόβια πτηνά των λιμνών και ποταμών. Έχουν ομοιόμορφο μαύρο χρωματισμό και τα δύο φύλα.

Χαρακτηριστικό των κύκνων αυτών ο πολύ μακρύς λαιμός που φτάνει και ξεπερνάει το μήκος του σώματος. Οι νεοσσοί τους είναι συνήθως ανοιχτό καστανό ή γκρίζοι και σπανιότερα λευκοί.

Τα ζευγάρια έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς και συνήθως εφ’ όρου ζωής.Watch movie online The Lego Batman Movie (2017)

Γενικά και περιγραφή
Εύρωστοι κύκνοι που διατηρούνται εύκολα στην αιχμαλωσία στην φάρμα μας, αρκεί να έχουν πρόσβαση σε κάποια λίμνη με ελαφρά κεκλιμένη όχθη και αρκετή επιφάνεια βοσκής.
Τον χειμώνα δεν πρέπει να παγώνει η λίμνη τους και πρέπει να έχουν κάποιο στεγνό και ασφαλές σημείο με άχυρο. Έχουν κατάμαυρο πτέρωμα με κόκκινο ράμφος και σκούρα γκρίζα πόδια. Έχουν μικρότερο μέγεθος από τον λευκό και ζουν σε μεγάλα κοπάδια στην Αυστραλία.
Όταν πετάνε μόνο, φαίνονται τα άσπρα φτερά πτήσεως που έχουν, δημιουργώντας μία πολύ όμορφη αντίθεση. Αναπαράγονται επιτυχώς στην Ευρώπη και κυρίως στην Ολλανδία και την Γερμανία. Συνήθως είναι φίλερις με τα άλλα υδρόβια αλλά άμα μεγαλώσει ομαδικά δεν έχει κανένα πρόβλημα, με κάποιες πιθανώς εξαιρέσεις, κατά την αναπαραγωγική περίοδο.
Γενικά πρέπει να διατηρείται χωριστά από άλλα είδη κύκνων αν και μπορεί να μοιραστεί μία λίμνη εάν είναι αρκετά μεγάλη με άνετο χώρο για την δημιουργία δύο ξεχωριστών περιοχών την αναπαραγωγική περίοδο.

Υβριδισμός
Έχει αναφερθεί υβριδισμός με Cygnus olor, Cygnus columbianus, Cygnus cygnus, Cygnus buccinator, Anser anser και Branta canadensis.

Εξάπλωση
Βασικά ενδημούν στην Αυστραλία και Τασμανία, αλλά έχουν μεταφερθεί και στην Νέα Ζηλανδία όπου έχουν πλέον εγκατασταθεί με μεγάλη επιτυχία.

Υπάρχουν μικροί πληθυσμοί από μαύρους κύκνους που έχουν διαφύγει από την αιχμαλωσία τους σε πάρκα στις Η.Π.Α. την Μ. Βρετανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και σε πολλές χώρες της Ευρώπης χωρίς όμως να έχουν πολλαπλασιαστεί ικανοποιητικά.
Γίνονται μόνιμοι κάτοικοι εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά μετακινούνται αν ξεραθούν οι λίμνες που συχνάζουν.

Φυσικό περιβάλλον
Μεγάλες λίμνες και λιμνοθάλασσες, προτιμάνε ρηχά, μόνιμα, γλυκά ή υφάλμυρα νερά, και άλλους βιότοπους συμπεριλαμβανομένων ποταμών την μη αναπαραγωγική περίοδο.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγοι τρώνε κυρίως υδρόβια φυτά, φύκια και ζιζάνια.

Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική τους περίοδος ποικίλει ανάλογα με τις βροχές και αρχίζει Ιούνιο με Ιούλιο αλλά μπορεί και να τελειώσει τον Δεκέμβριο στην νότιο Αυστραλία. Το ζευγάρι χτίζει μία τεράστια φωλιά από κλαδιά, ρίζες και φύλλα συνήθως κοντά ή και μέσα σε αβαθή νερά σε αποικίες με άλλους μαύρους κύκνους, όπου το θηλυκό και το αρσενικό κλωσάνε εναλλάξ. Οι νεοσσοί κολυμπούν από την πρώτη ημέρα και η μητέρα τους τα κουβαλάει στην ράχη της μερικές φορές αλλά όχι τόσο συχνά όσο ο λευκός.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ωριμάζουν μετά τους 18 – 36 μήνες.

Αριθμός αυγών
Κάθε θηλυκό γεννάει 5 – 6 ανοιχτοπράσινα  αυγά

Διάρκεια επώασης
36 με 40 ημέρες και από τους δύο γονείς. Το θηλυκό κλωσάει συνήθως την νύκτα. Οι νεοσσοί αναπτύσσουν φτερά και μπορούν να πετάξουν μετά από 150  με 170 ημέρες περίπου.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*