Common shelduck (tadorna tadorna), Βαρβάρα

Northern shelduck, Red-billed shelduck, Shelduck, Sheldrake, Brandgans (German), Tadorne de Belon (French), Oca común (Spanish), Tarro blanco (Spanish), Bergeend (Dutch), Gravand (Swedish).

 Ανήκει στην κατηγορία των Shelducks, που περιλαμβάνουν αγριόπαπιες που κατοικούν σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Βόρειο Αμερική και την Ανταρκτική, και συνήθως τις βρίσκουμε σε μεγάλους αριθμούς στο νότιο ημισφαίριο.

 Είναι παμφάγα πτηνά. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους περιπλανώμενα στην στεριά αναζητώντας την τροφή τους και συνηθίζουν να κουρνιάζουν στα δέντρα.

 Και τα δύο φύλα έχουν τους ίδιους χρωματισμούς και η εποχιακή μικρή διαφορά τους περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό αριθμό ειδών.

 Εξαιρετικά μαχητικά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο, με τα αρσενικά πιο άγρια αλλά και τα θηλυκά μπορεί απροσδόκητα να γίνουν εξίσου μαχητικά.

Τα θηλυκά των common shelducks προκαλούν τα αρσενικά να μονομαχήσουν μεταξύ τους για χάρη τους. Ζευγαρώνουν στο 2ο με 3 ο έτος της ηλικίας τους. Δεν είναι περιζήτητο θήραμα λόγω της μέτριας ποιότητας του κρέατος τους και συναντώνται δύσκολα σε ιδιωτικές συλλογές λόγω του εριστικού χαρακτήρα τους. Περισσότερο υδρόβια. Το ράμφος τους είναι χαρακτηριστικά κυρτό προς τα πάνω κοντά στην άκρη. Η τροφή τους αποτελείται από διάφορα χόρτα, σαλιγκάρια, μύδια, σκουλήκια του νερού και του εδάφους, οστρακόδερμα, υδρόβια και άλλα έντομα, κάμπιες ακόμα και μικρούς βατράχους, ψαράκια και γόνο. Όσα τρέφονται σε θαλασσινά νερά έχουν ανεπτυγμένο έναν ειδικό αδένα που αποβάλλει από το αίμα τους το πλεονάζον αλάτι.

Τα ζευγάρια έχουν πολύ ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και επιδεικνύονται σθεναρά και θορυβωδώς προς τα άλλα ζευγάρια λίγο πριν και κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο. Φωλιάζουν σε κοιλότητες, τρύπες, κουφάλες δέντρων, ρωγμές βράχων και σε φωλιές θηλαστικών στο έδαφος.

Γενικά και περιγραφή

Οι αγριόπαπιες Common shelduck είναι από τα πλέον ελκυστικά υδρόβια της Ευρώπης. Στην πατρίδα μας τα ονομάζουν Βαρβάρες. Μεγαλόσωμα με μακριά πόδια και χαρακτηριστικό σαρκώδες καρούμπαλο στο μέτωπο που είναι μεγαλύτερο στο αρσενικό ιδίως κατά την εποχή του ζευγαρώματος. Και τα δύο φύλα χαρακτηρίζονται από γυαλιστερό μαυροπράσινο κεφάλι και λαιμό, με καστανή ταινία που εκτείνεται κατά μήκος του στήθους τους, και μία σκούρα λωρίδα που το κέντρο της διακοσμεί την άσπρη τους κοιλιά. Τα θηλυκά έχουν ένα άσπρο στίγμα μεταξύ του ράμφους και του ματιού. Με άνοιγμα των φτερών τους 61 – 63 εκ. έχουν βάρος 800 – 1.450 γραμμάρια.

Σχεδόν άφωνο όλο τον χρόνο, εκτός από την αναπαραγωγική περίοδο που ακούγονται περισσότερο τα θηλυκά.

 Yπάρχουν σε όλες τις συλλογές υδροβίων λόγω του ωραίου τους χρωματισμού και της ευκολίας αναπαραγωγής τους.

 Άλλες ονομασίες που συναντάμε μεταξύ των Ελλήνων κυνηγών για αυτή την αγριόπαπια είναι ντελής, αλατζάς, βουνοπάπι, διανόπαπια, καζάρκα κ.α.

Εξάπλωση

Από τις βορειοδυτικές ακτές της Ευρώπης και τις βόρειες ακτές της Αφρικής κατά μήκος των Μεσογειακών ακτών, διαμέσου της κεντρικής Ασίας προς την βορειανατολική Κίνα και το Ιράν και το Αφγανιστάν στον νότο.

 Φυσικό περιβάλλον

Προτιμάνε τις παραθαλάσσιες περιοχές, και να κολυμπούν στα λασπώδη κανάλια που πέφτουν στην θάλασσα παρά στην ανοιχτή θάλασσα, και όταν τρομάξουν απογειώνονται αμέσως χωρίς φόρα.

 Κατά την αποδημία τους πετούνε σε μεγάλο ύψος και σε μακριά ευθεία γραμμή, ενώ όταν πετούνε από και προς την περιοχή βοσκής πετούνε σε τριγωνικό ή διαγώνιο σχηματισμό.

 Διατροφικές συνήθειες

Αντίθετα με τα άλλα shelducks, τρέφονται στην φύση επιλεκτικά κυρίως με μικρά θαλασσινά μαλάκια, ασπόνδυλα, έντομα και σαλιγκάρια της θάλασσας, αλλά στην αιχμαλωσία τρέφονται με δημητριακά και χόρτα.

Αναπαραγωγή

Φημίζονται και αυτά για “dump-nesters” δηλαδή πολλά θηλυκά γεννάνε πολλά αυγά μαζί σε μία φωλιά, μπορεί και παραπάνω από 50 αυγά να παρατηρηθούν σε μία φωλιά από παραπάνω από 4 θηλυκά μαζί. Αρχίζουν να γεννούν μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Συνήθως εκκολάπτονται σχετικά ικανοποιητικά. Δεν είναι σπάνιο να χρησιμοποιούν φωλιές αγριοκούνελων για να γεννήσουν τα αυγά τους.

Επειδή οι φωλιές είναι σε σχετικά μεγάλη απόσταση από την περιοχή της βοσκής τους, οι μικροί νεοσσοί όταν περπατάνε προς αυτήν και τρομάξουν, ενώνονται με τα τρομαγμένα μικρά άλλων οικογενειών, και μπορεί να μαζευτούν και εκατό μικρά  μαζί που αναζητούν προστασία το ένα από το άλλο.

 Αναπαραγωγική ηλικία

Τα θηλυκά ωριμάζουν μετά τα 2 χρόνια ενώ τα αρσενικά μετά τα 4 – 5 χρόνια.

 Αριθμός αυγών

Κάθε θηλυκό γεννάει 8 – 10 αυγά

Διάρκεια επώασης

29 με 31 ημέρες. Οι νεοσσοί γίνονται αυτάρκεις από την 15η με 20η ημέρα και αποκτούν το φτέρωμα τους στις επτά εβδομάδες. Αποκομμένοι νεοσσοί από τους γονείς τους συγκεντρώνονται τα βράδια και ζεσταίνονται μαζί.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

*