Στις οικόσιτες πάπιες (Anas platyrhynchos domesticus)
Domestic mallard, Farm duck, Farmyard duck, White duck, Yard duck, Aylesbury duck, Bantam duck, Buff Orpington duck, Call duck, Cayuga duck, Chinese duck, Crested duck, Duclair duck, East Indian duck, Indian runner duck, Khaki Campbell duck, Magpie duck, Merchtem duck, Pekin duck, Penguin duck, Puddle duck, Rouen duck, Termonde duck. περιλαμβάνονται οι εξημερωμένες ποικιλίες πού έχουν χάσει τον υδρόβιο χαρακτήρα τους, και ζούνε κοντά στον άνθρωπο μαζί με τα άλλα οικόσιτα πτηνά και ζώα.

Οι εξημερωμένες ποικιλίες αυτές αποτελούν την βασική πηγή πρωτεϊνών στην Άπω Ανατολή, όπου υπάρχουν τεράστιες μονάδες εκτροφής τους.

Αντίθετα με τις άγριες ποικιλίες πού στην αιχμαλωσία ζούνε είτε εγκλωβισμένες ή σε ημιελεύθερη κατάσταση αφού τους κοπούν τα φτερά η ακρωτηριαστεί το άκρο της μίας τους φτερούγας για να μην μπορούν να πετάξουν, οι οικόσιτες πάπιες έχουν χάσει σχεδόν τελείως την επιθυμία και ικανότητα του πετάγματος και με την προϋπόθεση καλού περιβάλλοντος, τροφής και περιποίησης, παραμένουν κοντά στο σπίτι, την τροφή και το νερό τους.

Οι γνωστές σκουφάτες (crested) ανήκουν στην κατηγορία Μεσαίου Βάρους (Medium), με σχήμα, μέγεθος, χρωματισμό και χαρακτηριστικά της κοινής πάπιας, με μόνη διαφορά τον μεγάλο φτερωτό σκούφο που κάθεται συμμετρικά στην κορυφή του κεφαλιού τους. Τα αυγά τους έχουν πολύ μικρή γονιμότητα λόγω του γονιδίου που δημιουργεί τα χαρακτηριστικά του σκούφου.

Ο κάθε γονέας έχει δύο πιθανότητες στην μεταφορά ή μη του γονιδίου του σκούφου. Εάν το μεταβιβάσουν και οι δύο γονείς ο νεοσσός δεν αναπτύσσεται στο αυγό και πεθαίνει (πιθανότητα 25%). Εάν δεν το μεταβιβάσει κανένας από τους γονείς τότε ο νεοσσός εκκολάπτεται κανονικά αλλά χωρίς σκούφο (πιθανότητα 25%), ενώ για να εκκολαφθεί νεοσσός με σκούφο θα πρέπει να μεταβιβάσει το γονίδιο μόνο ο ένας από τους δύο γονείς (πιθανότητα 50%).

Η δημιουργία μεγάλου και συμμετρικού σκούφου χρειάζεται μεγάλη επιλογή των γεννητόρων με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και αποκλεισμό αυτών με μικρούς ή μη συμμετρικούς σκούφους.

Αναγνωρίζεται σε λευκό και μαύρο χρωματισμό και φτάνουν τα 3.5 κιλά.

Tags: ,

Leave a Reply

*