Όλοι οι φασιανοί ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, πανέμορφα πτηνά που στην πλειονότητα τους ζούν στην Ασία (π.χ. ο Edward’s στο Βιετνάμ, ο Cheer στο Πακιστάν και ο Swinhow στην Ταιβάν κ.λ.π).

Είναι γενικά διμορφικά πτηνά, με το αρσενικό να έχει πολύχρωμο και εντυπωσιακό πτέρωμα, σε αντίθεση με το θηλυκό που έχει ομοιόμορφο και άτονο πτέρωμα.

Μία από τις κατηγορίες των φασιανών είναι οι φασιανοί της οικογένειας των Koklass (Genus Pucrasia).

Ο φασιανός Koklass (Pucrasia macrolopha) είναι το μοναδικό είδος της οικογένειας Pucrasia, μαζί με τα εννέα υπο-είδη του της ίδιας οικογένειας.

Είναι μεσαίου μεγέθους φασιανός που ζει σε δασώδεις περιοχές με μεγάλο υψόμετρο από το Αφγανιστάν προς το κεντρικό Νεπάλ και από το βορειοδυτικό Θιβέτ προς την ανατολική Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιότοπος του φασιανού Kashmir Koklass (Pucrasia macrolopha biddulphi) εκτείνεται από το Κασμίρ της Ινδίας και ανατολικότερα, ο βιότοπος των φασιανών Nepal Koklass (Pucrasia macrolopha nipalensis), Western Koklass (Pucrasia macrolopha castanea) και Common Koklass (Pucrasia macrolopha macrolopha), εκτείνεται στην νότια πλευρά των βορειοδυτικών και δυτικών Ιμαλάϊων, ενώ των άλλων πέντε υπο-ειδών περιορίζεται στην Κίνα και Μογγολία.

Ο αρσενικός φασιανός Koklass έχει ασημόγκριζο πτέρωμα στο πάνω μέρος του σώματος του, μαύρο κεφάλι με χαρακτηριστικό τσουλούφι, καστανό στήθος και λευκά μπαλώματα στις πλευρές του λαιμού.

Ο θηλυκός φασιανός Koklass έχει ανοιχτό καστανό χρώμα.

Τα αυγά τους χρειάζονται 26 με 27 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Τα διάφορα υπο-είδη τους είναι τα εξής :

  KOKLASS (Genus Pucrasia)  
1 Koklass Pucrasia macrolopha
  Common Koklass Pucrasia macrolopha macrolopha
  Western Koklass Pucrasia macrolopha castanea
  Kashmir Koklass Pucrasia macrolopha biddulphi
  Nepal Koklass Pucrasia macrolopha nipalensis
  Meyer’s Koklass Pucrasia macrolopha meyeri
  Orange-Collared Koklass Pucrasia macrolopha ruficollis
  Yellow-Necked Koklass Pucrasia macrolopha xanthospila
  Joret’s Koklass Pucrasia macrolopha joretiana
  Darwin’s Koklass Pucrasia macrolopha darwini

Tags: ,

Leave a Reply

*