Marbled teal (marmonetta angustirostris), Στικτόπαπια 

Marbled duck, Marmelente (German), Sarcelle marbrée (French), Cerceta pardilla (Spanish), Cerceta marmorata (Spanish)  

Οι αγριόπαπιες Marbled teal ανήκουν στην κατηγορία των Pochards που περνάνε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στο νερό και σπανιότερα στην στεριά. Είναι σκληρά πτηνά, κοινωνικά και διατηρούνται εύκολα στην αιχμαλωσία.
Χρειάζονται μια αρκετά βαθειά λίμνη, με βάθος από ένα έως δύο μέτρα για να καταδύονται όπως στο φυσικό περιβάλλον τους.

Τα τρία είδη Netta (narrow-billed pochards) έχουν λιγότερες απαιτήσεις από τα είδη Aythya (broad-billed pochards) καταδύονται λιγότερο περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους έξω από το νερό και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις Dabbling Ducks.

Διατηρούνται ικανοποιητικά με άλλα είδη dabbling ducks, ακόμα και με τα μικρότερα είδη όπως τα teal. Είναι προτιμότερο να τρέφονται στο νερό για να καταδύονται όπως στην φύση.

Αναπαράγονται καλύτερα σε ομάδες παρά σε μεμονωμένα ζευγάρια.

Γενικά και περιγραφή
Τα δύο φύλλα έχουν όμοιο χρωματισμό με κεφάλι και λαιμό κρεμ με καστανά στίγματα και σκούρο καφέ μπάλωμα γύρο από τα μάτια.

Το υπόλοιπο πτέρωμα είναι κρεμ με γκριζοκαφέ βούλες που το κάνουν να μοιάζει από κοντά με μωσαϊκό, ενώ από κάποια απόσταση φαίνεται ομοιόμορφο ανοιχτό καφέ.

Το ράμφος τους είναι μαυρωπό και τα πόδια τους πρασινοκαφέ.
 

Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική τους περίοδος αρχίζει τον Μάιο και το θηλυκό γεννάει σε φωλιές πού φτιάχνει από χόρτα, ρίζες κ.λ.π., καλά κρυμμένες και με σκεπαστή είσοδο.

Αριθμός αυγών
9 – 14 κιτρινόλευκα αυγά

Διάρκεια επώασης
25 – 27 ημέρες περίπου από το θηλυκό

 

Tags: , ,

Leave a Reply

*