Rosy billed pochard (Rosybill) (netta peposaca)
Rosybill, Rosenschnabelente (German), Peposakaente (German), Nette demi-deuil (French), Canard peposaca (French), Pato picazo (Spanish), Pato negro (Spanish).

Οι αγριόπαπιες Rosy Billed Pochard ανήκουν στην κατηγορία των Pochards που περνάνε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στο νερό και σπανιότερα στην στεριά. Είναι σκληρά πτηνά, κοινωνικά και διατηρούνται εύκολα στην αιχμαλωσία.
Χρειάζονται μια αρκετά βαθειά λίμνη, με βάθος από ένα έως δύο μέτρα για να καταδύονται όπως στο φυσικό περιβάλλον τους.

Τα τρία είδη Netta (narrow-billed pochards) έχουν λιγότερες απαιτήσεις από τα είδη Aythya (broad-billed pochards) καταδύονται λιγότερο περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους έξω από το νερό και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις Dabbling Ducks.

Διατηρούνται ικανοποιητικά με άλλα είδη dabbling ducks, ακόμα και με τα μικρότερα είδη όπως τα teal. Είναι προτιμότερο να τρέφονται στο νερό για να καταδύονται όπως στην φύση.

Αναπαράγονται καλύτερα σε ομάδες παρά σε μεμονωμένα ζευγάρια.

Γενικά και περιγραφή
Αυτές οι αγριόπαπιες αντέχουν το κρύο του χειμώνα, αλλά σε παρατεταμένες παγωνιές χρειάζονται κάποιο καταφύγιο. Είναι πολύ κοινωνικές και συμβιώνουν άριστα με άλλα είδη υδροβίων.

Το ράμφος του αρσενικού έχει χαρακτηριστικό έντονο κόκκινο χρώμα, κόκκινο καρούμπαλο στην βάση του ράμφους και μαύρο άκρο. Του θηλυκού είναι γκριζογάλανο με μαύρο άκρο και λευκή γραμμή στην βάση του. Τα μάτια του αρσενικού είναι κόκκινα και του θηλυκού καστανά. Τα πόδια τους πορτοκαλοκίτρινα.

Το κεφάλι, το στήθος και η ράχη του αρσενικού είναι μαύρο γυαλιστερό, με το υπόλοιπο πτέρωμα γκρίζο. Το θηλυκό είναι γενικά καστανό με εντονότερο το κεφάλι και την ράχη.

Εξάπλωση
Στην κεντρική Χιλή, την νοτιοανατολική Ν. Αμερική από την νότια Βραζιλία και την Παραγουάη στην νοτιοανατολική Αργεντινή.

Οι νότιοι πληθυσμοί μεταναστεύουν στον βορά φτάνοντας την νότια Βολιβία και την Βραζιλία.

Φυσικό περιβάλλον
Ρηχές μικρές λίμνες, έλη με επιπλέοντα φυτά και παραπλήσια τμήματα γης με πλούσια βλάστηση.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες. H τροφή τους αποτελείται από φύλλα και μίσχους υδροβίων φυτών.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν από τον Απρίλιο με Μάιο συνήθως, από Φεβρουάριο με Μάρτιο στην Παραγουάη και αλλού από Οκτώβριο με Νοέμβριο.

Αριθμός αυγών
8 – 12 κρεμ και ελαφρά πρασινωπά αυγά,

Διάρκεια επώασης
27 – 29 ημέρες περίπου

Υβριδισμός
Παρατηρείται συχνά με Netta rufina – Red-crested pochard με γόνιμους απογόνους, επίσης με άλλα είδη Anas,  Dendrocygna viduata – White-faced whistling-duck, Aix sponsa – Wood duck and Sarkidornis melanotos – Comb duck .

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*