Ruddy shelduck (tadorna ferruginea), Καστανόπαπια 

Brahminy Duck, Tadorne casarca (French), Casarca roux (French), Rostgans (German), Tarro canelo (Spanish), Oca colorada (Spanish), Casarca (Dutch), Rostand (Swedish), Casarca ferruginea.

 Ανήκει στην κατηγορία των Shelducks, που περιλαμβάνουν αγριόπαπιες που κατοικούν σε όλες τις ηπείρους με εξαίρεση την Βόρειο Αμερική και την Ανταρκτική, και συνήθως τις βρίσκουμε σε μεγάλους αριθμούς στο νότιο ημισφαίριο.

 Είναι παμφάγα πτηνά. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους περιπλανώμενα στην στεριά αναζητώντας την τροφή τους και συνηθίζουν να κουρνιάζουν στα δέντρα.

 Και τα δύο φύλα έχουν τους ίδιους χρωματισμούς και η εποχιακή μικρή διαφορά τους περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό αριθμό ειδών.

Εξαιρετικά μαχητικά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο, με τα αρσενικά πιο άγρια αλλά και τα θηλυκά μπορεί απροσδόκητα να γίνουν εξίσου μαχητικά.

Γενικά και περιγραφή

Θαυμάζονται για τον ωραίο τους καστανοπορτοκαλί χρωματισμό. Χαίρουν ιερής ιδιότητας στο Θιβέτ και την Μογγολία, όπως επίσης και στην Ινδία λόγω του χρωματισμού τους που μοιάζει με τον χρωματισμό των στολών που φοράνε οι μοναχοί τους. Το αρσενικό έχει χαρακτηριστικό μαύρο δακτύλιο στον λαιμό.

 Οι κυνηγοί αντιθέτως τα αντιπαθούν γιατί με τις φωνές τους ειδοποιούν τα άλλα θηράματα στην ίδια περιοχή.

 Είναι πολύ καβγατζίδικες αγριόπαπιες και φοβερά θορυβώδεις ειδικά όταν ανατρέφουν τους νεοσσούς τους.

Σε όλες τις συλλογές υδροβίων πτηνών, υπάρχει τουλάχιστον ένα ζευγάρι λόγω του εντυπωσιακού τους χρωματισμού.

Εξάπλωση

Σε εκτεταμένες περιοχές από την Μαύρη θάλασσα έως την Ανατολική Σιβηρία, Μογγολία και Κίνα, στην Ισπανία και από την νοτιοανατολική Ευρώπη ανατολικά προς την Ασία, την βορειοδυτική Αφρική και τα οροπέδια της Αιθιοπίας. Τα βρίσκουμε σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε ορεινές μέχρι υψόμετρο 5.000 περίπου μέτρων.

 Περιστασιακά εμφανίζονται στην Ευρώπη: Ισλανδία, Αγγλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Μάλτα και στην Λιβύη.

Φυσικό περιβάλλον

Γλυκές ή υφάλμυρες υδάτινες περιοχές, συνήθως σε ανοιχτές περιοχές ή αραιά δασώδεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Σπανίως στις ακτές της θάλασσας.

 Διατροφικές συνήθειες

Χόρτα, φύλλα, σπόρους, βλαστάρια, δημητριακά αλλά και σκουλήκια, έντομα, μικρά ψαράκια και αμφίβια, μαλακόστρακα και μαλάκια.

 Αναπαραγωγή

Κάνουν φωλιές σε κοιλότητες στο έδαφος, σε κουφάλες δέντρων σε ύψος και 10 μέτρα από το έδαφος, κοιλότητες βράχων, σε εσοχές κτιρίων και ακόμη σε εγκαταλελειμμένες φωλιές αρπακτικών πτηνών. Το θηλυκό όταν κλωσάει για να αποθαρρύνει τους διάφορους εισβολείς σφυρίζει σαν φίδι ενώ το αρσενικό πετάει απειλητικά πάνω από την φωλιά.

 Μερικές φορές οι γονείς κουβαλάνε τα μικρά στην πλάτη τους όταν κουραστούν από τη κολύμβηση. Όταν υπάρχει έλλειψη τροφής πολλές οικογένειες μαζεύουν τα μικρά τους μαζί και τα φροντίζουν ομαδικά. Οι νεοσσοί αποκτούν το πτέρωμα τους σε λιγότερο από δύο μήνες.

 Αναπαραγωγική ηλικία

Ωριμάζουν μετά τα 2 χρόνια.

 Αριθμός αυγών

8 – 9 αυγά που γεννάει το θηλυκό σε κοιλότητες πάνω από το έδαφος σε πλαγιές ή δέντρα μέχρι και ύψος 10 μ. στρωμένη με χόρτα, φτερά και πούπουλα.

Διάρκεια επώασης

Από το θηλυκό μόνο, για 28 – 29 ημέρες. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 55 – 60 ημέρες περίπου.

Tags: , ,

Leave a Reply

*