Όλοι οι φασιανοί ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, πανέμορφα πτηνά που στην πλειονότητα τους ζούν στην Ασία (π.χ. ο Edward’s στο Βιετνάμ, ο Cheer στο Πακιστάν και ο Swinhow στην Ταιβάν κ.λ.π).

Είναι γενικά διμορφικά πτηνά (με εξαιρέσεις όπως τον Cheer), με το αρσενικό να έχει πολύχρωμο και εντυπωσιακό πτέρωμα, σε αντίθεση με το θηλυκό που έχει ομοιόμορφο και άτονο πτέρωμα.

Μία από τις κατηγορίες των φασιανών είναι οι φασιανοί της οικογένειας των Ruffed Pheasants (Genus Chrysolophus).Movie Get Out (2017)

Τα δύο είδη των Ruffed Pheasants είναι τα εξής:

Red Golden pheasant (Chrysolophus pictus)

Ο πανέμορφος χρυσός φασιανός (στην Ελλάδα – βασιλικός), Red Golden pheasant (Chrysolophus pictus), είναι ο πιο ευρέως διαδεδομένος φασιανός σε ιδιωτικές συλλογές, λόγω του πολύ όμορφου χρωματισμού του, του ήπιου χαρακτήρα του και της ευκολίας διατήρησης και αναπαραγωγής του.

Ο βιότοπος του είναι οι περιοχές της κεντρικής Κίνας με μέτριο υψόμετρο.

Ο αρσενικός χρυσός φασιανός έχει έντονο κόκκινο στήθος και κοιλιά, χρυσοκίτριινο λοφίο και χαίτη με μαύρες γραμμές, και μακριά ασπρόμαυρη ουρά. Τα φτερά του χρησιμοποιούνται για πεταχτάρι στο ψάρεμα της πέστροφας και του σολωμού και παλιότερα για την διακόσμηση καπέλων.

Ο πλήρης χρωματισμός του γίνεται τον δεύτερο χρόνο.

Ο θηλυκός είναι άτονος στο καστανό χρώμα με κίτρινα πόδια.

Δεν χρειάζονται μεγάλη κλούβα για να αναπαραχθούν, τους αρκούν 10 τ.μ.

Ο θηλυκός γεννάει 6 με 12 αυγά τα οποία χρειάζονται 22 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Από τον χρυσό φασιανό δημιουργήθηκαν διάφορες παραλλαγές του, με πιο γνωστή αυτή του Yellow golden από τον Ιταλό καθηγητή Ghigi, με εντυπωσιακό βαθύ κίτρινο χρωματισμό του αρσενικού και ανοιχτό καστανόγκριζο του θηλυκού.

Lady Amherst (Chrysolophus amherstiae)

Ο φασιανός Lady Amherst (Chrysolophus amherstiae) είναι ένα άλλο εντυπωσιακό είδος αυτής της οικογένειας διαδεδομένος σε ιδιωτικές συλλογές, λόγω του πολύ όμορφου χρωματισμού του, του ήπιου χαρακτήρα του και της ευκολίας διατήρησης και αναπαραγωγής του.

Ο βιότοπος του είναι οι νοτιότερες περιοχές της κεντρικής Κίνας, σε μεγαλύτερα υψόμετρα από τον χρυσό και σε πυκνή βλάστηση από μπαμπού.

Ο αρσενικός φασιανός έχει λευκή κοιλιά, βαθύ πράσινο στήθος και ράχη, λευκή χαίτη με μαύρες ρίγες, και πολύ μακριά άσπρη ουρά με μαύρες γραμμές.

Ο πλήρης χρωματισμός του γίνεται τον δεύτερο χρόνο.

Ο θηλυκός είναι άτονος στο καστανό χρώμα, περίπου όμοιος με τον θηλυκό χρυσό φασιανό, αλλά  με γαλαζόγκριζα πόδια.

Αυτή η ομοιότητα με τον θηλυκό χρυσό φασιανό, και ίσως λόγω άγνοιας, είχε ως αποτέλεσμα την επιμειξία Golden με Lady Amherst φασιανών, με απογόνους φέροντας τα χαρακτηριστικά και των δύο ειδών, εντυπωσιακοί μεν αλλά όχι καθαρόαιμοι.

Δεν χρειάζονται μεγάλη κλούβα για να αναπαραχθούν, τους αρκούν 10 τ.μ.

Ο θηλυκός γεννάει 6 με 12 αυγά τα οποία χρειάζονται 22 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*