Στις οικόσιτες χήνες (Domestic greylag goose, Farm goose, Farmyard goose, Bantam goose, Brecon Buff goose, Crested goose, Embden goose, Roman goose, Sebastapol goose, Yard goose) περιλαμβάνονται οι εξημερωμένες ποικιλίες πού έχουν χάσει τον υδρόβιο χαρακτήρα τους, και ζούνε κοντά στον άνθρωπο μαζί με τα άλλα οικόσιτα ζώα και πτηνά.

Αντίθετα με τις άγριες ποικιλίες πού στην αιχμαλωσία ζούνε είτε εγκλωβισμένες ή σε ημιελεύθερη κατάσταση αφού τους κοπούν τα φτερά η ακρωτηριαστεί το άκρο της μίας τους φτερούγας για να μην μπορούν να πετάξουν, οι οικόσιτες χήνες έχουν χάσει σχεδόν τελείως την ικανότητα του πετάγματος και με την προϋπόθεση καλού περιβάλλοντος, τροφής και περιποίησης, παραμένουν κοντά στο σπίτι την τροφή και το νερό τους. Οι πολύ μεγαλόσωμες αδυνατούν να πετάξουν λόγω βάρους και περιστασιακά τρέχουν μόνο ανοίγοντας τα φτερά τους.

Οι χήνες της ράτσας Toulouse (Τουλούζης) ανήκουν στην κατηγορία Μεγάλου Βάρους (Heavy), είναι πολύ ογκώδεις και δυσκίνητες χήνες με χαμηλό σώμα και καρίνα πού σχεδόν αγγίζει το έδαφος. Δεν είναι θορυβώδεις σαν τις άλλες χήνες, κινούνται σχετικά αργά και δεν απομακρύνονται πολύ.

Ο χρωματισμός τους είναι ίδιος με τις κοινές γκριζοκαφέ χήνες οι οποίες και προέρχονται από διασταυρώσεις με χήνες Τουλούζης.

Το κύριο χαρακτηριστικό τους εκτός από το ογκώδες και χαμηλόβαρο σώμα, είναι το διπλοσάγονο πού σχηματίζουν στο πάνω μέρος του λαιμού τους και κάτω από το ράμφος, το οποίο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί πλήρως.

Η αναπαραγωγή γνήσιας Τουλούζης είναι αρκετά δύσκολη γιατί χρειάζονται ησυχία και ηρεμία, δεν γεννούν πολλά αυγά και το ζευγάρωμα είναι προβληματικό λόγω του όγκου, βάρους και δυσκινητικότητος, γι’ αυτόν τον λόγο χρειάζονται μία μικρή έστω λίμνη πού να διευκολύνει το ζευγάρωμα.

Με βάρος που μπορεί να φτάσει και τα 12 κιλά, αναγνωρίζονται σε γκρίζο και καστανό χρωματισμό.

Tags: , ,

3 Comments on Toulouse Geese

  1. Β.Κεσισογλου says:

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΜΕ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΧΗΝΩΝ. ΤΗΛ. 6944880820

  2. Πετρος Κατσιούλης says:

    Ενδιαφέρομαι για αγορά ζευγάρι χηνών Τουλούζης. Τηλ 6976111911

  3. Ενδιαφέρομαι για αγορά Τουλούζ η τιμή της πια είναι

Leave a Reply

*