Όλοι οι φασιανοί ανήκουν στην οικογένεια των φασιανιδών, πανέμορφα πτηνά που στην πλειονότητα τους ζούν στην Ασία (π.χ. ο Edward’s στο Βιετνάμ, ο Cheer στο Πακιστάν και ο Swinhow στην Ταιβάν κ.λ.π).

Είναι γενικά διμορφικά πτηνά, με το αρσενικό να έχει πολύχρωμο και εντυπωσιακό πτέρωμα, σε αντίθεση με το θηλυκό που έχει ομοιόμορφο και άτονο πτέρωμα.

Μία από τις κατηγορίες των φασιανών είναι οι φασιανοί της οικογένειας των Tragopans.

TRAGOPANS (Genus Tragopan)

Οι φασιανοί της οικογένειας των Tragopans, αποτελούν το όνειρο κάθε συλλέκτη, λόγω του εντυπωσιακού μεγέθους και χρωματισμού του, αλλά η εκτροφή τους παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες.

Οι αρσενικοί έχουν βασικά έντονο κόκκινο χρωματισμό με βούλες από τον λαιμό προς την ουρά και έντονα χρωματισμένο λοβό του προσώπου.

Οι θηλυκοί έχουν πιο άτονους καστανούς χρωματισμούς.

Τα βασικά είδη των Tragopans είναι τα εξής:

Satyr Tragopan (Tragopan satyra)

Ο φασιανός του είδους αυτού είναι ο πιο διαδεδομένος στην φύση, αλλά και σε αιχμαλωσία.

Ζει σε δασώδεις περιοχές με υψόμετρο 2.400 έως 3.000 μέτρα από την Ινδία στο Νεπάλ, το Μπουτάν και την Κίνα, και καταβαίνει μέχρι τα 1.200 μέτρα τον χειμώνα.

Ο χρωματισμός του ενήλικα αρσενικού, μετά τα δύο του χρόνια,  είναι εντυπωσιακός, με βαθύ κόκκινο πτέρωμα διάσπαρτο με λευκές βούλες, μικρές κοντά στον λαιμό που μεγαλώνουν προς την ουρά. Το δέρμα στο πρόσωπο του είναι έντονο μπλέ.
Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χώρο, περίπου 40 τ.μ. κάθε ζευγάρι, όπου την Άνοιξη ο θηλυκός γεννάει 2 με 4 αυγά μόνο τα οποία χρειάζονται 28 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Temmincks (Tragopan temmincki) 

Ο φασιανός του είδους αυτού είναι ο πιο διαδεδομένος σε αιχμαλωσία, με πού καλή προσαρμογή, μακροβιότητα και αναπαραγωγή.

Θεωρείται ο πιο ωραίος φασιανός της οικογένειας των Tragopans, με χρωματισμό που μοιάζει με τον Satyr tragopan, αλλά με πιο βαθύ κόκκινο χρωματισμό και μεγαλύτερες γκρίζο-ροζ βούλες. Το δέρμα στο πρόσωπο του είναι έντονο μπλέ.

Ζει σε εκτεταμένες περιοχές της Βιρμανίας, του Θιβέτ, της Κίνας και μέχρι το Βιετνάμ.

Ο χρωματισμός του ενήλικα αρσενικού, γίνεται πλήρης μετά τα δύο του χρόνια.

Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χώρο, περίπου 60 τ.μ. κάθε ζευγάρι, όπου την Άνοιξη ο θηλυκός γεννάει 2 με 4 αυγά μόνο τα οποία χρειάζονται 28 ημέρες για να εκκολαφθούν.

 

Cabot’s Tragopan (Tragopan caboti)

Ο φασιανός του είδους αυτού είναι αρκετά σπάνιος και ζει σε περιορισμένες δασώδεις περιοχές της νοτιοανατολικής Κίνας σε υψόμετρα 900 με 1.500 μέτρων.

Ο χρωματισμός τους μοιάζει με τον χρωματισμό των φασιανών της οικογένειας των Blyth’s Tragopan, αλλά με εντονότερο πορτοκαλί χρωματισμό του προσώπου, ανοιχτές καστανές βούλες και καστανό το κάτω μέρος του σώματος.

Ο χρωματισμός του ενήλικα αρσενικού, γίνεται πλήρης μετά τα δύο του χρόνια.

Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χώρο, περίπου 40 τ.μ. κάθε ζευγάρι, όπου την Άνοιξη ο θηλυκός γεννάει 2 με 4 αυγά μόνο τα οποία χρειάζονται 28 ημέρες για να εκκολαφθούν.

 

Blyth’s Tragopan (Tragopan blythi) 

Ο φασιανός του είδους αυτού είναι πολύ σπάνιος και το πιθανότερο είναι να υπάρχει μόνο σε αιχμαλωσία.

Η βασική του διαφορά με τον Temninck’s Tragopan είναι το χρυσοκίτρινο χρώμα του προσώπου του και το πτέρωμα του στήθους του που είναι πιο γκρίζο.

 
Υπάρχει και ένα ακόμη σπανιότερο υπο-είδος του ο Western ή Molesworth’s Tragopan (Tragopan blythi molesworthi).

Ο χρωματισμός του ενήλικα αρσενικού, γίνεται πλήρης μετά τα δύο του χρόνια.

Χρειάζεται αρκετά μεγάλο χώρο, περίπου 60 τ.μ. κάθε ζευγάρι, όπου την Άνοιξη ο θηλυκός γεννάει 2 με 4 αυγά μόνο τα οποία χρειάζονται 28-30 ημέρες για να εκκολαφθούν.

Western Tragopan (Tragopan melanocephalus)

Ο φασιανός του είδους αυτού είναι ο σπανιότερος όλων των Tragopans σε αιχμαλωσία.

Προέρχονται από το δυτικό άκρο των Ιμαλάϊων στην Ινδία.
Έχει το ίδιο μέγεθος με τον Satyr Tragopan, αλλά με σκουρότερο χρωματισμό και ζει σε μεγάλα υψόμετρα μεταξύ 2.400 και 3.000 μέτρων.

Τα βασικά είδη και υπο-είδη των Tragopans και οι επιστημονικές ονομασίες τους είναι τα εξής:

1 Blyth’s Tragopan Tragopan blythi
  Eastern Blyth’s Tragopan Tragopan blythi blythi
  Western Blyth’s Tragopan Tragopan blythi molesworthi
2 Cabot`s Tragopan Tragopan caboti
  Eastern Cabot`s Tragopan Tragopan caboti caboti
  Western Cabot`s Tragopan Tragopan caboti guangxiensis
3 Satyr Tragopan Tragopan satyra
4 Temminck`s Tragopan Tragopan temmincki
5 Western Tragopan Tragopan melanocephalus

.

  

 

 

Tags: ,

Leave a Reply

*