Ανήκουν στην κατηγορία των Dabbling Ducks, γνωστές σαν αγριόπαπιες των ποταμών, και στην υποκατηγορία των Pintails, με χαρακτηριστικό την σουβλερή ουρά τους.
Έχουν μικρό κατά κανόνα μέγεθος και κοντά πόδια. Τρέφονται στην επιφάνεια του νερού και σπανίως καταδύονται και μόνο όταν βρίσκονται σε κίνδυνο. Όταν μεταναστεύουν συχνάζουν και σε παραθαλάσσιες περιοχές ή σε εκβολές ποταμών.
Τα δύο φύλα των ειδών του βορείου Ημισφαιρίου έχουν διαφορετικούς χρωματισμούς με το αρσενικό πάντα πολύχρωμο ή έντονα χρωματισμένο, ενώ αντιθέτως στο νότιο Ημισφαίριο τα αρσενικά δεν έχουν έντονους χρωματισμούς και μοιάζουν με τα θηλυκά.
Οι φωλιές τους συνήθως κατασκευάζονται σε κοιλότητες του εδάφους μακριά από την περιοχή που βόσκουν.

Τα είδη τους είναι τα εξής :

1. Northern pintail (Sprig) (anas acuta), Ψαλίδα (του Βορρά)
Pintail, Common pintail, Sprig, Spiessente (German), Spießente (German), Canard pilet (French), Pilet ordinaire (French), Anade rabudo (Spanish), Pato cola puntiaguda común (Spanish), Pijlstaart (Dutch), Stjärtand (Swedish)

Γενικά και περιγραφή
Ανήκει σε μία μεγάλη κατηγορία αγριόπαπιων με μακριά και σουβλερή ουρά (pintails – σουβλόπαπιες) και με μεγάλη ποικιλία σε χρωματισμούς και μεγέθη με κύριο χαρακτηριστικό την μακριά και λεπτή τους ουρά και την πολύ κομψή σιλουέτα.

Το αρσενικό έχει σοκολατί κεφάλι και λαιμό και άσπρο στο στήθος πού επεκτείνεται με μία στενή κάθετη γραμμή στο πλευρό του λαιμού και άσπρη κοιλιά. Το μήκος του αρσενικού δεν ξεπερνά τα 65 εκ ενώ το θηλυκό τα 55 εκ. με μουντό χρωματισμό σαν το θηλυκό της πρασινοκέφαλης. Τα πόδια τους είναι γκρίζα και το ράμφος μολυβογάλαζο.

Άλλες ονομασίες που συναντάμε μεταξύ των Ελλήνων κυνηγών για αυτή την πάπια είναι ψαλίδα, χελιδονάτη, σουβλοκώλι, κιλκιρίκι, μπίζι και σουβλόπαπια.

Αναπαραγωγή
Το θηλυκό γεννάει από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

Αριθμός αυγών
7 – 9 αυγά καστανοπράσινου χρώματος.

Διάρκεια επώασης
22 – 23 μέρες.

2. Eaton’s pintail (anas eatoni)
Southern pintail

Ποικιλίες της :

A. Crozet pintail (anas e. drygalskii)
B. Kerguelen pintail (anas e. eatoni)

3. Yellow billed pintail (anas georgica)
Brown pintail, Niceforo’s pintail (Anas georgica niceforoi), Spitzschwanzente (German), Canard à queue pointue (French), Pilet à bec
jaune (French), Anade maicero (Spanish), Pato jergon (Spanish), Brown pintail

Ποικιλίες της :

A. South Georgia yellow billed pintail (anas g. georgica)
South Georgia pintail, South Georgia teal
B. Chilean yellow billed pintail (anas g. spinicauda)
Chilean pintail

4.   White cheecked pintail (anas bahamensis)
Bahama pintail, Paecilonetta bahamensis, Bahamaente (German), Canard des Bahamas (French), Canard de Bahama (French), Anade gargantillo (Spanish), Pato gargantillo (Spanish).

Ποικιλίες της :

A. Lesser white cheecked pintail (anas b. bahamensis)
Bahama duck
B. Greater white cheecked pintail (anas b. rubrirostris)
Lesser white-cheeked pintail
C. Galapagos white cheecked pintail (anas b. galapagensis)
Galapagos Island duck, Galapagos pintail

5. Red billed pintail (anas erythrorhyncha)
Red-billed duck, Red-billed teal, African red-billed teal, Rotschnabelente (German), Canard à bec rouge (French), Anade piquirrojo (Spanish), Pato pico rojo africana (Spanish)

6. Speckled teal (anas flavirostris)
South-American green-winged teal, South-American teal, Mud teal (Isla Grande, Tierra del Fuego), Sharp-winged speckled teal, Merida speckled teal (Anas flavirostris altipetens), Andenente (German), Chile-Krickente (German), Sarcelle à bec jaune (French), Sarcelle du Chile (French), Cerceta barcina (Spanish), Sarcelle du Chile (Spanish), Pato jergon (Spanish), Anas crecca flavirostris.

Ποικιλίες της :

A. Chilean teal (anas f. flavirostris)
Chilean speckled teal, Yellow-billed teal
B. Sharp winged teal (anas f. oxyptera)
Sharp-winged teal
C. Andean teal (anas f. andium)
Andean speckled teal, Andean teal
 
7. Garganey (anas querquedula), (Ευρωπαϊκή Σαρσέλα)
Knäkente (German), Sarcelle d’eté (French), Cerceta carretona (Spanish), Cerceta (Spanish), Zomertaling (Dutch), Årta (Swedish)

Γενικά και περιγραφή
Πολύχρωμη μικρόσωμη πάπια με χαρακτηριστικό το γαλαζόγκριζο πάνω μέρος της φτερούγας και στα δύο φύλα και λευκή ράβδωση πάνω από το μάτι για το αρσενικό και λευκό πηγούνι για το θηλυκό, ράμφος σκούρο γκρίζο, και πόδια μολυβόγκριζα και μήκος που δεν ξεπερνά τα 38 εκ. Το αρσενικό έχει σκούρο καφέ το πάνω μέρος του κεφαλιού, πρόσωπο και λαιμό καστανό σκούρο και κοιλιά άσπρη.

Δεν είναι ευαίσθητες πάπιες και αντέχουν σε σκληρές συνθήκες, αλλά πρέπει να έχουν καλά προστατευμένα σημεία και πυκνή βλάστηση στην βαρυχειμωνιά. Συμβιώνουν με άλλα υδρόβια αλλά είναι πολύ ήρεμα και μπορεί να δέχονται πιέσεις από άλλα πιο επιθετικά είδη.
Άλλες ονομασίες που συναντάμε μεταξύ των Ελλήνων κυνηγών για αυτή την αγριόπαπια είναι μαρτίνι, αυγουστέλι, καρκαρέλι, κρινέλι και καλαμάκι.

Εξάπλωση
Σε μεγάλους αριθμούς στην Ευρώπη και την Ασία, κυρίως μεταξύ του 42ου και 65ου παραλλήλου.

Μεταναστεύουν σε περιοχές της Αφρικής και Ν.Α. Ασία (Ν. Κίνα, Μαλαισία, Φιλιππίνες κ.α.) αλλά έχουν και περιστασιακά παρατηρηθεί στις Αζόρες, Ισλανδία και στις δυτικές ακτές της Β. Αμερικής.
 
Φυσικό περιβάλλον
Ζούνε σε μεγάλα σμήνη σε ανοιχτές περιοχές, ρηχές λίμνες γλυκού νερού με πυκνή βλάστηση στις όχθες, πλημμυρισμένα χωράφια και βαλτολίβαδα και απομονώνονται σε ζευγάρια κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Τον χειμώνα σε παράκτιες λίμνες, βάλτους και λίμνες.

Διατροφικές συνήθειες
Τρέφονται την δύση του ήλιου όπως και τα άλλα dabbling με δημητριακά, ψωμί, άφθονα φυτά και χόρτα, και στο φυσικό τους περιβάλλον με υδρόβια μαλάκια, έντομα και νύμφες, μικρά αμφίβια και ψάρια καθώς επίσης και με σπόρους, ρίζες, βολβούς και βλάστηση.

Αναπαραγωγή
Είναι αρκετά μοναχικά και ντροπαλά πτηνά και κάπως δύσκολα στην αναπαραγωγή τους. Χρειάζεται να έχουν πυκνή βλάστηση και χώρους για να κρύβονται χωρίς ανταγωνισμό. Το θηλυκό γεννά τέλη Απριλίου και Μάιο σε φωλιές μέσα σε φυλλώματα σε κάποια απόσταση από το νερό. Εάν τα αυγά καταστραφούν ή τα αφαιρέσουμε συνεχίζει να γεννάει και μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Είναι πολύ ευαίσθητα σε οποιαδήποτε ενόχληση όταν κλώσανε, και γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται κλώσες ή εκκολαπτικές μηχανές. Οι νεοσσοί μεγαλώνουν και τρέφονται εύκολα με φυράματα νεοσσών και άφθονα χόρτα.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ωριμάζουν τον πρώτο χρόνο και δημιουργούν ισχυρά δεμένα ζευγάρια. Το αρσενικό παραμένει με το ταίρι του όταν κλωσάει.

Αριθμός αυγών
Το θηλυκό γεννάει 9 – 10 αχυρόχρωμα ή ανοιχτόχρωμα καφέ αυγά σε φωλιά που κατασκευάζει το ίδιο σε καλά κρυμμένα από πυκνή βλάστηση κοιλώματα του εδάφους κοντά στο νερό, που στρώνει με φτερά και πούπουλα.

Διάρκεια επώασης
Από το θηλυκό για 22 – 25 μέρες. Τα μικρά τα φροντίζει το θηλυκό τις πρώτες 35 με 40 ημέρες μέχρι να ανεξαρτητοποιηθούν.

Υβριδισμός
Έχουν παρατηρηθεί επιμειξίες με άλλα Anas και Aythya είδη, όπως Anas discors (blue winged teal) και Anas cyanoptera (Cinnamon teal). Υβρίδια επίσης έχουν παρατηρηθεί και με Aix sponsa (Carolinas).

8. Baikal teal (anas formosa)
Spectacled teal, Formosa teal, Clucking teal, Gluckente (German), Sarcelle élégante (French), Sarcelle formose (French), Cerceta del Baikal (Spanish), Nettion formosa

Γενικά και περιγραφή
Είναι ανθεκτικά και ήσυχα πτηνά, κατάλληλα για ανάμεικτες συλλογές με αρκετή φυτική κάλυψη.

Το αρσενικό έχει κεφάλι και λαιμό πολύχρωμο κρεμ, μαύρο και πράσινο, στήθος μαύρο και μαύρη γραμμή από το μάτι ως τον λαιμό που διαχωρίζει ανοιχτοκαστανές επιφάνειες και πράσινο σβέρκο. Το στήθος διάστικτο ανοιχτόχρωμο σβήνει στα γκρι πλευρά. Κοιλιά λευκή και ουρά καστανή με ανοιχτόχρωμες άκρες. Οι κύριες φτερούγες σκούρο καστανό με κανελί άκρες και οι δευτερεύουσες μεταλλικές μαυροπράσινες με λευκές άκρες.

Το θηλυκό είναι βασικά καστανό σε διάφορες αποχρώσεις με χαρακτηριστική την λευκή κηλίδα στην βάση του ράμφους, μάγουλα και λαιμό λευκά και λευκή γραμμή από τον λαιμό στο μάτι.

Εξάπλωση
Βόρεια και κεντρική Σιβηρία, νότια της λίμνης Βαϊκάλης και της θάλασσας του Οχκότσκ. Τον χειμώνα μεταναστεύουν νότια στην Ινδία, την Μπούρμα, την ανατολική Κίνα, την νότια Ιαπωνία, τις μεγάλες Αντίλλες και τις Μπαχάμες.

Επίσης δυτικά προς την βορειοδυτική Ινδία.

Έχουν παρατηρηθεί μικροί αριθμοί στην Βρετανία, την Ισπανία και την βόρειο Αμερική (στις ακτές του Ατλαντικού). Το πιθανότερο όμως να πρόκειται για πτηνά που διέφυγαν την αιχμαλωσία.

Φυσικό περιβάλλον
Μικρές λίμνες, έλη και ποτάμια σε δασώδεις περιοχές και στην τούνδρα. Τον χειμώνα σε ρηχά γλυκά νερά, έλη και προστατευμένες ακτές. Σχηματίζουν μεγάλα σμήνη τον χειμώνα.

Διατροφικές συνήθειες
Διάφοροι σπόροι, φύλλα και βλαστάρια, υδρόβια φυτά καθώς και ρύζι, σόγια, βελανίδια κ.λπ.. Επίσης μικρά υδρόβια μαλάκια, σαλιγκάρια και έντομα

Αναπαραγωγή
Τα ζευγάρια σχηματίζονται από τον χειμώνα. Το θηλυκό γεννά αυγά από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο σε φωλιά που κατασκευάζει μόνο του κοντά σε νερό, καλά κρυμμένη σε χόρτα και θάμνους.

Αναπαραγωγική ηλικία
1 έτους

Αριθμός αυγών
6 – 9 ανοιχτοπράσινου χρώματος. Απρίλιο με Ιούλιο.

Διάρκεια επώασης
Από το θηλυκό για 24-25 ημέρες. Το αρσενικό φεύγει πριν την εκκόλαψη και οι νεοσσοί είναι ικανοί για πέταγμα σε 45-55 ημέρες.

Υβριδισμός
Έχουν παρατηρηθεί επιμειξίες με άλλα είδη Anas, και με Netta rufina (red crested pochard) αλλά αυτά αφορούν συνήθως αρσενικά. Έχει παρατηρηθεί υβριδισμός θηλυκού με αρσενικό Anas versicolor (silver teal).

9. Green winged (Common) teal (anas crecca), (Ευρωπαϊκό Κιρκίρι)
Teal, Common teal, Greenwing, Aleutian green-winged teal (A. c. nimia)

A. Eurasian green winged teal (anas c. crecca)
Eurasian teal, European teal

Γενικά και περιγραφή
Από τις μικρότερες αγριόπαπιες με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 35 εκ. Ζούνε στο Βόρειο ημισφαίριο της Ευρώπης και της Ασίας. Χαρακτηριστικό του αρσενικού το καστανό κεφάλι και λαιμός, και η βαθυπράσινη λωρίδα που εκτείνεται μπροστά από το μάτι έως πίσω στον λαιμό, και η οποία έχει ένα λεπτό μπεζ περιθώριο. Το υπόλοιπο σώμα είναι γκριζόλευκο πιτσιλωτό, με κάποιες λευκές και μαύρες γραμμές στα φτερά. Το θηλυκό είναι απλά πιτσιλωτό με λευκή κοιλιά και σκούρο κεφάλι. Το ράμφος τους είναι σκούρο γκρίζο και τα πόδια πρασινόγκριζα.

Άλλες ονομασίες που συναντάμε μεταξύ των Ελλήνων κυνηγών για αυτή την αγριόπαπια είναι ζαριόνι, σορσορόλι, παπιόνι, μπέχρο, γερατζούλι, κακανάρι κ.α.

Εξάπλωση
Την αναπαραγωγική περίοδο στην Ισλανδία, Σκανδιναβία, στις Βρετανικές νήσους, κεντρική και νότιο Ευρώπη, τα Βαλκάνια και στην Ασία μέχρι την Ιαπωνία.

Μεταναστεύει τον χειμώνα στην τροπική Αφρική, την Αραβία, την Ινδία και την νοτιοανατολική Ασία.

Φυσικό περιβάλλον
Την αναπαραγωγική περίοδο σε μικρές λίμνες με πυκνή βλάστηση στις όχθες και τον χειμώνα σε μεγαλύτερες λίμνες, έλη, πλημμυρισμένα λιβάδια και εκβολές ποταμών.

Διατροφικές συνήθειες
H τροφή τους αποτελείται από σπόρους, χόρτα και υδρόβια φυτά, έντομα, μαλάκια, σκουλήκια, μικρά οστρακόδερμα και νύμφες.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο, και το θηλυκό φτιάχνει καλά κρυμμένη φωλιά μέσα σε χόρτα συνήθως, Οι νεοσσοί χρειάζονται 4 με 5 εβδομάδες για να γίνουν ικανοί να  πετάξουν.

Αριθμός αυγών
8 – 10 ανοιχτόχρωμα αυγά,

Διάρκεια επώασης
21 ημέρες περίπου από το θηλυκό μόνο.

B. American green winged teal (anas c. carolinensis)
Green-winged teal, North American Green –winged teal

10. Silver teal (anas versicolor)
Versicolor teal, Gray teal, Argentine grey teal, Pampas ducks, Pampa teal (Falklands), Silberente (German), Versicolorente (German), Sarcelle bariolee (French), Sarcelle versicolore (French), Cerceta capuchina (Spanish), Pato capuchino (Spanish), Cerceto versicolor (Spanish)

a. Northern silver teal (anas v. versicolor)
b. Southern silver teal (anas v. fretensis)
Punanetta versicolor

11. Puna teal (anas puna)
Puna silver teal

12. Hottentot teal (anas hottentota)
Hottentottenente (German), Sarcelle hottentote (French), Cerceta hotentote (Spanish), Anas punctata, Punanetta hottentota

Tags: , , ,

Leave a Reply

*