Comb duck (Sarkidiornis melanotos)
Knob-billed duck, Knob-billed goose, Black-backed goose, Hockerglanzente (German), Glanzente (German), Canarde-a-bosse bronze (French), Sarcidiorne (French), Pato crestudo (French), Pato arrocero (Spanish.
Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των αγριόπαπιων Perching Ducks, η οποία είναι μια πολύ μεγάλη οικογένεια με αγριόπαπιες με ποικίλο μέγεθος και χρωματισμούς.

Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα σχεδόν κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα και φωλιάζουν σε φωλιές μέσα σε κουφάλες δέντρων.

Τα αρσενικά είναι κατά κανόνα πολύχρωμα ενώ τα θηλυκά καθόλου.

Την εποχή της πτερόρροιας, μετά το μεγάλωμα των νεοσσών, τα αρσενικά χάνουν τον χρωματισμό τους και μοιάζουν περισσότερο με τα θηλυκά τους.

Γενικά και περιγραφή
Είναι το μόνο γνωστό είδος του γένους Sarkidiornis.
Είναι ένα είδος αγριόπαπιας που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα και δεν περνάει απαρατήρητο.

Τα ώριμα άτομα έχουν λευκό κεφάλι και κοιλιά με πολλές μαύρες κηλίδες και μαύρο το υπόλοιπο σώμα με μαυροπράσινες ιριδίζουσες τις δευτερεύουσες φτερούγες.  Το αρσενικό έχει σχετικά μεγαλύτερο μέγεθος από το θηλυκό.

Το χαρακτηριστικό του είδους είναι το μεγάλο μαύρο καρούμπαλο πάνω από το ράμφος του αρσενικού μόνο. Τα μάτια τους είναι καστανά.
Οι νεοσσοί τους είναι καστανοί.

Εξάπλωση
Συναντάται σε τροπικές και υγρές περιοχές της υπο-Σαχάριας Αφρικής, την Μαδαγασκάρη και στην νότια Ασία από το Πακιστάν έως την νότια Κίνα. Συναντάται επίσης στην νότια Αμερική προς τον ποταμό Παραγουάη, την νοτιοανατολική Βραζιλία και την βορειοανατολική Αργεντινή.

Φυσικό περιβάλλον
Μικρές λίμνες, ποτάμια, έλη και βάλτους σε πυκνά δάση, αλλά και πυκνόφυτα λειβάδια.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες αγριόπαπιες, τρέφονται με σπόρους, καρπούς, φύλλα υδροβίων φυτών, αλλά και με διάφορα έντομα και προνύμφες και περιστασιακά με υδρόβια έντομα και μικρά ψάρια.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν μόνο κατά την εποχή των βροχοπτώσεων στην νότιο Αφρική Δεκέμβριο με Μάρτιο και στην Ινδία Ιούλιο με Σεπτέμβριο. Σε έλλειψη βροχοπτώσεων μπορεί και να μην ζευγαρώσουν.
Τα αρσενικά είναι πολυγαμικά και μπορεί να ζευγαρώσουν με περισσότερες θηλυκές.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ωριμάζουν μετά τον ένα χρόνο.

Αριθμός αυγών
6 – 15 αυγά χρώματος λευκού ή και ελαφρώς κρεμ που γεννάει το θηλυκό σε υπερυψωμένες φωλιές, κουφάλες δέντρων, ψηλά κλαδιά, φωλιές άλλων πτηνών αλλά και περιστασιακά στο έδαφος ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση.

Διάρκεια επώασης
Το θηλυκό επωάζει 28 – 30 μέρες περίπου, χωρίς καμιά φροντίδα από τον αρσενικό. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι και ανεξάρτητοι σε περίπου 70 ημέρες.
Υπο-είδη
• Knob-billed Duck (αποκαλούμενο επίσης Nukhta στην νότια Ασία) ή Old World Knob-billed Duck (Sarkidiornis melanotos melanotos)
• Comb Duck (Sarkidiornis melanotos sylvicola) από την νότια Αμερική

Tags: , ,

Leave a Reply

*