Υπάρχει τεράστια ποικιλία αγριόπαπιων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν π.χ. αυτές που τρέφονται στην επιφάνεια του νερού φιλτράροντας την τροφή τους ή βουτώντας μόνο το μπροστινό μέρος του σώματος τους και όταν θέλουν να πετάξουν, απογειώνονται από την επιφάνεια του νερού ξαφνικά και κάθετα ή αυτές που τρέφονται βουτώντας σε βάθος κωπηλατώντας με τα πόδια τους και όταν θέλουν να πετάξουν, τρέχουν πρώτα πάνω στην επιφάνεια του νερού για να πάρουν φόρα, και άλλα πολλά είδη.
Είναι γενικά μικρόσωμα πτηνά με πολύχρωμο πτέρωμα στα αρσενικά και πιο μουντό στα θηλυκά, και είναι αποδημητικά πτηνά διανύοντας τεράστιες αποστάσεις τον χειμώνα προς ηπιότερα κλίματα.
Από τα πιο συνηθισμένα είδη στις φάρμες πτηνών είναι οι αγριόπαπιες της οικογένειας των Whistling ducks.
Γνωστές και σαν tree ducks (πάπιες των δέντρων) αν και δεν κουρνιάζουν σχεδόν ποτέ στα δέντρα. Πολύ φωνακλάδικες πάπιες χαρακτηρίζονται από το μακρύ επαναληπτικό και πολυσυλλαβικό τους σφύριγμα, σαν των ωδικών πτηνών.
Όταν πετάνε, με το σφύριγμα τους κρατάνε την οικογένεια δεμένη και εξασφαλίζουν την συνοχή του κοπαδιού. Aνήκουν στο γένος dendrocygna που σημαίνει κύκνοι των δέντρων.

Ανατομικά και από τον τρόπο συμπεριφοράς, μοιάζουν περισσότερο με κύκνους και χήνες, μικρότερου φυσικά μεγέθους, παρά με πάπιες. Έχουν μακρύ και όρθιο λαιμό και πολύ ψηλά πόδια, και οι πατούσες τους έχουν γαμψά νύχια. Στο πέταγμα τα μακριά τους πόδια είναι τεντωμένα προς τα πίσω και φαίνονται σαν ουρές. Γενικά με εριστικές διαθέσεις και στην πλειονότητα σε μεγάλα κοπάδια. Κυρίως χορτοφάγες, τρέφονται με σπόρους, βούρλα, βρύα, υδρόβια φυτά, βολβούς, ρίζες και μικρούς καρπούς. Μερικά είδη θεωρούνται μάστιγες στις φυτείες.

Κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο τρέφονται και με υδρόβια έντομα, κάμπιες, μικρά σαλιγκάρια και οστρακόδερμα.
Έχουν σταθερό δεσμό πέραν του ενός έτους και μερικές φορές και εφ’ όρου ζωής. Κάνουν φωλιές σε διάφορα σημεία, κατασκευάζοντας σκεπασμένες και καλά κρυμμένες φωλιές στο έδαφος, σε κουφάλες δέντρων ή σε άλλες κοιλότητες. Κατασκευάζονται οι φωλιές και από τους δύο γονείς, είναι δε καλυμμένες με λίγο χνούδι, πιθανώς γιατί κλωσάνε και οι δύο γονείς και έτσι τα αυγά δεν μένουν ποτέ ξεσκέπαστα. Η επώαση διαρκεί 27 με 32 ημέρες με τα αρσενικά να έχουν τον πρωταρχικό ρόλο.
Φημίζονται για “dump-nesters” δηλαδή πολλά θηλυκά γεννάνε τα αυγά τους μαζί σε μία φωλιά, μπορεί και παραπάνω από 100 αυγά να παρατηρηθούν σε μία φωλιά από παραπάνω από 17 θηλυκά μαζί. Συνήθως δεν εκκολάπτονται όλα, αλλά άμα εκκολαφθούν μπορεί να βγούνε και τριάντα νεοσσοί, οι οποίοι συνήθως δεν επιβιώνουν, διότι δεν μπορούνε να μάθουνε να τρέφονται σωστά από τους γονείς τους.
Οι νεοσσοί εκκολάπτονται με γαμψά νύχια και άκαμπτες σκληρές ουρές, που τους βοηθάνε να σκαρφαλώσουν από τις βαθιές φωλιές τους. Οι γονείς είναι πολύ προστατευτικοί και μερικές φορές τα μεταφέρουν στην πλάτη τους κατά την κολύμβηση, σαν τους κύκνους, και τους ρίχνουν σπόρους μπροστά τους για να τραφούν.
Αποκτούν φτερά σε 8 με 14 εβδομάδες οπότε μπορούνε να πετάξουν και να ενσωματωθούνε σε μεγαλύτερα σμήνη (flocks). Με εξαίρεση τα West Indian whistling ducks τα άλλα είναι σχετικά πολυάριθμα, λόγω του ότι πετάνε αργά και γενικά έχουν δύσγευστο κρέας. Παρόλα αυτά, η καταστροφή του βιότοπου τους και η μόλυνση από τα φυτοφάρμακα έχει μειώσει πολύ τους πληθυσμούς τους.
Είναι πολύ διαδεδομένα σε ιδιωτικές συλλογές.

Ένα από τα είδη τους είναι το White faced whistling duck (dendrocygna viduata)
White-faced Tree duck, Witwenpfeifgans (German), Dendrocygne veuf (French), Dendrocygne à face blanche (French), Pato silbador cara blanca (Spanish), Suirirí Cariblanco (Spanish).

Γενικά και περιγραφή

Αυτές οι πάπιες είναι αρκετά ανθεκτικά πουλιά, εύκολα στην συντήρησή τους και πολύ διακοσμητικές σε συλλογές με μεγάλη ποικιλία. Χρειάζονται κάποια λίμνη και κρυψώνες για να μπορούν να απομονώνονται, και ψηλές κουρνιάστρες.

Σε πολύ κρύα κλίματα, χρειάζονται κάποιο κλειστό και προστατευμένο χώρο.

 

 

Εξάπλωση
Από την Κόστα Ρίκα στην βόρειο Αργεντινή και την Παραγουάη, νότια της Σαχάρας από την Σενεγάλη στην Αιθιοπία και νοτιότερα στην Ν. Αφρική αλλά και στην Μαδαγασκάρη και τα νησιά Κομόρο. Έχουν παρατηρηθεί και στην Ισπανία και τα νησιά της Καραϊβικής.
Φυσικό περιβάλλον
Σε περιοχές με λίμνες και υδροβιότοπους, αποφεύγουν τις δασώδεις περιοχές.
Διατροφικές συνήθειες
Ποικιλία τροφών που περιλαμβάνει χόρτα, σπόρους, ρύζι και υδρόβια ασπόνδυλα (μαλάκια, έντομα και μαλακόστρακα).
Αναπαραγωγή
Αρχίζει με την αρχή της εποχής των βροχών σε φωλιές στην στεριά ή στο νερό σε σωρό χόρτων ή ριζών και σπανίως σε κουφάλες ή κλαδιά δέντρων. Πλούσια φωλιά από χόρτα και πολύ λίγα πούπουλα. Γεννάνε από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Ιούνιο.
Αριθμός αυγών
Κάθε θηλυκό γεννάει 4 με 13 λεία ανοιχτόχρωμα αυγά.
Διάρκεια επώασης
26 με 28 ημέρες από τους δύο γονείς. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 45 με 70 ημέρες περίπου.

<a href="http://www.addtoany.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fwww.fancypoultry.gr%2F2011%2F06%2Fwhite-faced-whistling-duck%2F&linkname=White%20Faced%20Whistling%20Duck" onclick="_gaq.push(['_trackEvent', 'outbound-article', 'http://www achat de viagra belgique.addtoany.com/add_to/facebook?linkurl=http%3A%2F%2Fwww.fancypoultry.gr%2F2011%2F06%2Fwhite-faced-whistling-duck%2F&linkname=White%20Faced%20Whistling%20Duck’, ”]);” class=”a2a_button_facebook” title=”Facebook” rel=”nofollow” target=”_blank”>

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*