Maned duck (chenonetta jubata)
Maned goose, Australian wood duck, Maned wood duck, Wood duck, Mähnengans (German)Mähnenente (German), Canard à crinière (French), Bernache à crinière (French), Pato de crin (Spanish), Ganso de melena (Spanish).
Ανήκει στην μεγάλη οικογένεια αγριόπαπιων Perching Ducks, με πολύ μεγάλη ποικιλία μεγέθους και χρωματισμών. Το χαρακτηριστικό τους είναι ότι όλα σχεδόν κουρνιάζουν πάνω σε δέντρα και φωλιάζουν σε φωλιές μέσα σε κουφάλες δέντρων. Τα αρσενικά είναι κατά κανόνα πολύχρωμα ενώ τα θηλυκά καθόλου. Την εποχή της πτερόρροιας, μετά το μεγάλωμα των νεοσσών, τα αρσενικά χάνουν τον χρωματισμό τους και μοιάζουν περισσότερο με τα θηλυκά τους.

Γενικά και περιγραφή
Ζει στην Αυστραλία σε μεγάλους αριθμούς σε τεράστιες αγροτικές περιοχές όπου βρίσκουν εύκολα την τροφή τους, που αποτελείται αποκλειστικά από χόρτα, λαχανικά και ρίζες.

Το αρσενικό έχει ένα είδος μαύρης χαίτης στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 48 εκ. Περισσότερο ζούνε στην στεριά και πολύ σπάνια μπαίνουν στο νερό και κολυμπάνε αρκετά αδέξια.

Εξάπλωση
Σε όλες τις περιοχές της Αυστραλίας, εκτός τις κεντρικές, και στην Τασμανία.

Φυσικό περιβάλλον
Ελαφρά δασώδεις περιοχές κοντά σε ρυάκια, βάλτους, ποτάμια, γεωργικά φράγματα με παρακείμενη βλάστηση και λίμνες.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά φυτοφάγα, κυρίως βόσκουν στην στεριά. Τρέφονται με χόρτα, φύλλα και υδρόβια φυτά.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν ανάλογα με την βροχόπτωση και την επάρκεια χορτονομής. Μετά το ζευγάρωμα τους επιλέγουν μαζί την φωλιά τους που είναι συνήθως σε κουφάλες δέντρων.

Αριθμός αυγών
Το θηλυκό γεννάει μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 9 με 11 ανοιχτόχρωμα αυγά σε κουφάλες δέντρων, όχι πάντα κοντά στο νερό, καλυμμένες με φύλλα και πούπουλα.

Διάρκεια επώασης
Το θηλυκό κλωσάει 27 – 28 μέρες περίπου, με το αρσενικό να προστατεύει την φωλιά.

Tags: , ,

Leave a Reply

*