Οι αγριόχηνες Egyptian goose ανήκουν στην οικογένεια των Sheldgeese. Είναι γενικά πολύ ανθεκτικά πτηνά και γίνονται πολύ επιθετικά ιδίως την περίοδο αναπαραγωγής. Σε αιχμαλωσία κάθε ζευγάρι πρέπει να έχει τον δικό του χώρο με επιφάνεια τουλάχιστον 200 τ.μ. για τα μικρότερα είδη και 300 τ.μ. για τα μεγαλύτερα, το 20% της οποίας να αποτελεί η λίμνη.

Τους αρκεί να βόσκουν σε φυτεμένο χώρο συμπληρώνοντας με δημητριακά και κατά την εποχή του ζευγαρώματος φυράματα ωοτοκίας.

Τα είδη που γεννάνε αρχές του χειμώνα χρειάζονται προστατευμένες φωλιές στο έδαφος διαστάσεων 50x40x40 εκ. περίπου με χαμηλή είσοδο και στρωμένες με ξερά χόρτα.

Egyptian goose (Alopochen aegyptiacus)
Nile Goose, Ouette d’Egypte (French), Oie d’Egypt (French), Nilgans (German), Ganso del Nilo (Spanish), Ganso de Egipto (Spanish), Oca del Nilo (Spanish), Oca egipcia (Spanish), Nijlgans (Dutch), Nilgås (Swedish).

Γενικά και περιγραφή
Αυτές οι αγριόχηνες είναι αρκετά ανθεκτικές τον χειμώνα. Είναι αρκετά επιθετικές προς τα άλλα είδη, ειδικά την αναπαραγωγική περίοδο, επιτιθέμενες και σε πολύ μεγαλύτερα πτηνά όπως κύκνους.
Το ράμφος τους είναι βαθύ ροζ, τα μάτια καστανά και τα πόδια επίσης βαθύ ροζ. Το πτέρωμα στο κεφάλι, τον λαιμό, το στήθος και την κοιλιά γκριζοκάστανο, με καστανή γραμμή πάνω από το ράμφος που ενώνεται με έντονο καστανό μπάλωμα γύρω από τα μάτια.

Οι πρωτεύουσες φτερούγες μαύρες και οι δευτερεύουσες βαθύ καστανό με απολήξεις λευκές. Η ουρά είναι μαύρη.

Υπάρχουν και σε λευκό χρώμα.

 

Εξάπλωση
Στην Αφρική νότια της Σαχάρας και της κοιλάδας του Νείλου. Κάνουν μικρές μετακινήσεις σε περιόδους λειψυδρίας. Περιστασιακά μεταναστεύουν τον χειμώνα βόρεια της Σαχάρας στην Αλγερία και την Τυνησία. Περιστασιακά εμφανίζονται και στην Ευρώπη από χήνες που διέφυγαν την αιχμαλωσία.

Φυσικό περιβάλλον
Σε ανοιχτά χορτολίβαδα, και αραιά δάση. Στην Αιθιοπία φτάνουν και σε υψόμετρο 4.000 μ.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά βόσκουν την τροφή τους ή βουτάνε στο νερό. H τροφή τους αποτελείται από χόρτα, φύλλα, δημητριακά, πατάτες και άλλα χορταρικά. Περιστασιακά σκουλήκια, ακρίδες και άλλα έντομα.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν συνήθως την Άνοιξη ή στο τέλος της ξηράς περιόδου.

Αναπαραγωγική ηλικία
2 – 3 έτη

Αριθμός αυγών
5 – 12 κρεμ αυγά που γεννάει το θηλυκό σε φωλιές κάτω από θάμνους, σε κοιλότητες δέντρων ή ακόμα και σε εγκαταλελειμμένες φωλιές άλλων πτηνών,την οποία στρώνει με φύλλα, ρίζες και πούπουλα.

Διάρκεια επώασης

28 – 30 ημέρες περίπου από το θηλυκό μόνο. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 65 – 75 ημέρες περίπου.

Υβριδισμός
Αρκετά κοινός με γόνιμα υβρίδια με είδη Tadorna, Neochen jubata – Orinoco goose και Cyanochen cyanopterus – Blue-winged goose, και μη γόνιμα με είδη Anser όπως Anser anser – Greylag goose, είδη Branta και Chloephaga. Επίσης με Cairina moschata – Muscovy duck , sheldgeese, Plectropterus gambensis – Spur-winged goose και Chenonetta jubata – Maned duck

 

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

*