Red breasted goose (Branta ruficollis), Κοκκινόχηνα
Bernache à cou roux (French), Rothalsgans (German), Barnacla cuelliroja (Spanish), Ganso de pecho rojo (Spanish), Roodhalsgans (Dutch), Rödhalsad gås (Swedish).

Ανήκουν στην οικογένεια των αγριόχηνων Northern geese, και είναι γενικά σκληρά και ανθεκτικά υδρόβια πτηνά και πολύ εύκολα στην διατήρηση τους στην φάρμα των πτηνών μας. Συνήθως είναι ομαδικά αλλά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο μπορεί να γίνουν επιθετικά και ίσως χρειαστεί να χωριστούν ανά ζεύγος. Ανέχονται μικρές πάπιες στον ίδιο χώρο, αν είναι αρκετά μεγάλος.

Χρειάζονται απαραίτητα κάποια λίμνη και σε ιδανικές συνθήκες ένα ζευγάρι χήνες θα πρέπει να έχει στην αποκλειστική του διάθεση έναν χώρο 250 – 300 τ.μ. εκ των οποίων το 20% η λίμνη, αν και δεν πολυμπαίνουν στην λίμνη συχνά.

Είναι βασικά φυτοφάγα πτηνά και χρειάζονται μεγάλες περιοχές βοσκής ή πρέπει να τους παρέχουμε άφθονη φυτική τροφή.

Γενικά και περιγραφή
Οι αγριόχηνες Red-breasted είναι πολύ ανθεκτικές τον χειμώνα, είναι εύκολες στην διατήρηση τους, καθόλου επιθετικές, πολύ διακοσμητικές και εύκολα ζουν με άλλα υδρόβια.

Το ράμφος είναι μαύρο, τα μάτια καστανά και τα πόδια μαύρα.

Το κεφάλι και το πίσω μέρος του λαιμού είναι μαύρα, με λευκό μπάλωμα μεταξύ ράμφους και ματιών. Πίσω και κάτω από τα μάτια έχει καστανό μπάλωμα με λευκό περιθώριο που εκτείνεται κάτω στον λαιμό.

Το στήθος είναι καστανό και η κοιλιά και η ράχη μαύρα. Οι φτερούγες είναι βασικά μαύρες με λευκά τμήματα.

Εξάπλωση
Τον χειμώνα γύρω από την Μαύρη Θάλασσα, κυρίως στην Ρουμανία και την Βουλγαρία, επίσης γύρω από την Κασπία και την Αράλη. Μικροί πληθυσμοί στην Ελλάδα και την Τουρκία και σπανιότερα στην δυτική Ευρώπη. Την αναπαραγωγική περίοδο στην Σιβηρική τούνδρα.

Φυσικό περιβάλλον
Τον χειμώνα κοντά σε λίμνες, έλη και καλλιεργήσιμη γη, μερικές φορές μακριά από το νερό. ην αναπαραγωγική περίοδο στην Σιβηρική τούνδρα, κοντά στο νερό και σε χορταριασμένες όχθες ποταμών.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες. H τροφή τους αποτελείται από χόρτα, φύλλα και υδρόβια φυτά. Τον χειμώνα επίσης σπόρους, βολβούς και φύτρες.

Αναπαραγωγή
Ζευγαρώνουν από τον Ιούνιο.

Αναπαραγωγική ηλικία
3 – 4 ετών.

Αριθμός αυγών
Το θηλυκό γεννάει 5 – 7 κρεμ αυγά, σε φωλιές στρωμένες με φύλλα και πούπουλα σε απότομα εδάφη και κοντά σε φωλιές αρπακτικών πτηνών για προστασία από τις Αρκτικές αλεπούδες.

Διάρκεια επώασης
23 – 25 ημέρες περίπου. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 35 – 40 ημέρες περίπου.

Υβριδισμός
Εάν δεν βρουν ζευγάρι από το είδος τους, ζευγαρώνουν με άλλα είδη. Έχουν αναφερθεί υβρίδια με  Anser albifrons – Greater white-fronted goose και Anser rossii – Ross’s goose.

 

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*