Αυτή την εποχή, ξεκινάνε σιγά σιγά να γενάνε οι χήνες μας.

Η επώαση και η εκκόλαψη των υδροβίων, γενικά έχει κάποιες δυσκολίες και ειδικότερα των χηνών.

Μερικές συμβουλές.

Τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται το πολύ για μία εβδομάδα πριν τα βάλουμε στην κλωσσομηχανή, σε θερμοκρασία γύρω στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία της κλωσσομηχανής πρέπει να είναι ρυθμισμένη στους 99.5 βαθμούς Φαρενάϊτ (37.5 Κελσίου) και τις 3 τελευταίες μέρες στους 98.5 βαθμούς Φαρενάϊτ (37.0 Κελσίου).

Η σχετική υγρασία αντίστοιχα πρέπει να είναι 60%, και 80% τις 3 τελευταίες μέρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, στο διάστημα από την 10η μέρα μέχρι την 25η, να κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 30 βαθμούς Κελσίου (cooling), μία φορά την ημέρα και να ψεκάζουμε τα αυγά με νερό στην θερμοκρασία δωματίου (20 με 25 βαθμούς).

Αυτό επηρεάζει και ρυθμίζει την υγρασία της εσωτερικής μεμβράνης του αυγού. Ιδανικά το αυγό της χήνας πρέπει να έχει 13% απώλεια του βάρους του από την εκκίνηση της επώασης μέχρι την 25η ημέρα. Μεγαλύτερη ή μικρότερη απώλεια βάρους μειώνει το ποσοστό εκκολαπτικότητας.

Οι επαγγελματικές αυτόματες κλωσσομηχανές, έχουν ενσωματωμένη στον προγραμματιστή τους αυτήν την λειτουργία της ψύξεως (cooling).

 

 

Tags: , ,

1 Comment on Επώαση αυγών χήνας

  1. nasos says:

    geia sas kai pali! endiaferwme na valw stin autosxedia klosomixani mou auga papias kai tha ithela merikes plirofories giati exw ligo mperdeutei! giavazw sto sait sas pws ta auga tn udrovion apo tin dekati mera kai pera xriazete mia fora tn hmera na kriono ta auga! tha mporousate sas parakalo na me voithisete, diladi na mou pite poses fores theloun ta auga tis papias gurisma tin hmera, poses katavregma kai mia dieykrinisi geia auto to krioma pou lete! sas eyxaristw kai pali dioti tn proigoumeni fora mou apantisate amesa ! sas eyxaristw kai pali!

Leave a Reply

*