Ο ιστότοπος www.fancypoultry.gr σημειώνει μεγάλη επιτυχία από την έναρξη του τον Φεβρουάριο 2011, με μεγάλη επισκεψιμότητα και ανταλλαγή απόψεων για πολλά θέματα που απασχολούν τους φανατικούς χομπίστες με μεγάλες ή μικρές φάρμες που ασχολούνται με τα διάφορα πτηνά που περιγράφονται σε αυτόν.

Πολλοί επισκέπτες του ιστότοπου και της φάρμας των πτηνών μου, ζητάνε διάφορες πληροφορίες σχετικά με διάφορα θέματα που τους απασχολούν, αλλά και πολλοί ζητάνε να ανταλλάξουν απόψεις ή και να κοινοποιήσουν τις εμπειρίες τους.

Είναι γεγονός ότι πολλοί από εμάς που εκτρέφουν διάφορα είδη στην φάρμα τους, αντιμετωπίζουμε πολλές φορές διάφορα προβλήματα που κάποιοι άλλοι ίσως τα έχουν επιλύσει.

Σκέφτηκα λοιπόν να χρησιμοποιήσω αυτόν τον ιστότοπο, σαν ένα κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών και σχολίων για όλους τους φίλους που θέλουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, που θα αναρτάται σε αυτήν την σελίδα με τον τίτλο “Ενδιαφέροντα Θέματα“.

Γενετική

Πολλές φορές, ενώ έχουμε προμηθευτεί ένα καθαρόαιμο ζευγάρι πτηνών από αξιόπιστη φάρμα, οι απόγονοι τους δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ράτσες έχουν δημιουργηθεί από τον άνθρωπο με επιλεκτικές διασταυρώσεις.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο μπλέ χρωματισμός που έχουν κάποια κοτόπουλα, όπως τα μπλέ Jersey Giants. O χρωματισμός αυτός έχει επιτευχθεί από ζευγάρωμα μαύρου κόκορα με άσπρη κότα ή το αντίθετο.

Ο λευκός γεννήτορας φέρει δύο χρωμοσώματα (ΛΛ) που καθορίζουν τον λευκό χρωματισμό, ο δε μαύρος αντίστοιχα δύο χρωμοσώματα (ΜΜ) που καθορίζουν τον μαύρο.

Οι απόγονοι τους μπορεί να έχουν τέσσερεις συνδυασμούς ζευγαριών χρωμοσωμάτων, ΛΛ – ΜΜ – ΛΜ -ΜΛ.

Ο συνδυασμός ΛΛ δίνει τον λευκό χρωματισμό του λευκού γεννήτορα με πιθανότητα 25%, ο ΜΜ τον μαύρο χρωματισμό του μαύρου γεννήτορα με πιθανότητα 25% και ο ΛΜ & ΜΛ δίνει τον μπλέ χρωματισμό με πιθανότητα 50%.

Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα χαρακτηριστικά, όπως ο χρωματισμός των ποδιών, ο σκούφος, το σχήμα του λειριού κ.λ.π. μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιο από τα δύο διαφορετκά χρωμοσώματα είναι συνήθως το υπερισχύον και με συνεχείς επιλεκτικές διασταυρώσεις επιτυγχάνουμε την απαιτούμενη ομοιομορφία των απογόνων τους.

Σαν παράδειγμα αναφέρεται ο συνδυασμός γεννητόρων με λευκά (δύο χρωματοσώματα ΛΛ) και κίτρινα (δύο χρωματοσώματα ΚΚ) πόδια. Οι απόγονοι τους θα είναι 25% ΛΛ με λευκά πόδια, 25% ΚΚ με κίτρινα πόδια και 50% ΛΚ με λευκά όμως πόδια γιατί το Λ χρωμόσωμα υπερισχύει του κίτρινου. Νέο ζευγάρωμα ΛΛ με ΛΚ, θα παράξει με σιγουριά απογόνους με λευκά πόδια και ούτω καθεξής.

Από το παραπάνω παράδειγμα είναι σαφές ότι αν έχουμε αγοράσει ένα θεωρητικά καθαρόαιμο ζευγάρι με λευκά πόδια, δεν είναι σίγουρο ότι οι απόγονοι τους δεν θα έχουν κίτρινα πόδια. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι θεωρητικά καθαρόαιμοι γονείς μπορεί να είναι και οι δύο ΛΚ, οπότε θα έχουμε 25% απογόνους με ΚΚ. Μόνο στην περίπτωση που θα έχουμε απογόνους 100% με λευκά πόδια μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι και οι δύο γονείς είναι ΛΛ ή τουλάχιστον ο ένας.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ

Έχει παρατηρηθεί (σπάνια βέβαια) σε φασιανούς, κότες και πάπιες μετά από κάποια να αλλάζουν τα θηλυκά χαρακτηριστικά σε αυτά του αρσενικού (χρωματισμός, λειρί, συμπεριφορά κ.λ.π.)

Αυτό οφείλεται στο ότι από τις δύο ωοθήκες που έχουν τα θηλυκά μόνο η μία λειτουργεί. Σε περίπτωση γήρανσης, τραυματισμού, μόλυνσης ή ασθένειας της ωοθήκης αυτής, αυτή παύει να λειτουργεί και ενεργοποιείται η άλλη, η οποία όμως μετατρέπεται σε όρχι, με αποτέλεσμα να αλλάζει τον χρωματισμό του πτερώματος η κότα, να μεγαλώνει το λειρί της και να κακαρίζει όπως ο κόκορας.

Αυτός ο “μεταλλαγμένος” κόκορας όμως δεν είναι και καρπερός.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – Η ΚΟΤΑ Ή ΤΟ ΑΥΓΟ? ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ?

Πρόσφατα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυγά προς εκκόλαψη καθώς οι τιμές για καθαρόαιμα και ώριμα πτηνά εισαγωγής είναι σχετικά υψηλές, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι προμηθευόμενοι με αυγά θα έχουμε τελικά και φθηνότερα πτηνά, αν λάβουμε υπόψη όλα τα σχετικά έξοδα (ρεύμα, νερό), τις αποτυχίες, τις απώλειες και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα.

Πριν αποφασίσει κάποιος μεταξύ αυγού και κότας, θα πρέπει να είναι σίγουρος ότι έχει τον τρόπο και την τεχνογνωσία για να αναλάβει μία επιτυχυμένη εκκόλαψη και στην συνέχεια να αναθρέψει τους νεοσσούς (διατροφή – εμβολιασμοί – τυχόν θεραπείες κ.λ.π.)

Αγοράζοντας ώριμους γονείς, βλέπει τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους, την υγεία τους και γενικά την φυσική τους κατάσταση και το κυριότερο γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα είναι οι απόγονοι τους.

Εαν πάλι διαλέξει να αγοράσει αυγά για εκκόλαψη, θα έχει όλη την χαρά (και την αναμονή) της εκκόλαψης και της ανάθρεψης των νεοσσών.

Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζει την πηγή αυτών των αυγών, την ηλικία τους, τις συνθήκες υγιεινής των γεννητόρων και την μορφολογία τους.

Είμαι σίγουρος ότι μεταξύ των ερασιτεχνών που ασχολούνται με αυτό το “άθλημα”, επικρατεί μία σχέση τιμιότητας όσο αφορά την ποιότητα των αυγών που δίνουν, δηλαδή να είναι φρέσκα, από καθαρόαιμους και υγιείς γονείς και φυσικά να είναι γονιμοποιημένα.

Σχετικά με το αν τα αυγά είναι γονιμοποιημένα ή όχι, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα διότι από ένα κοτέτσι π.χ. με έναν κόκορα με 5 κότες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα τα αυγά θα είναι γόνιμα, καθώς αυτό εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως συμβαίνει με όλα τα ζώα, ακόμα και με τον άνθρωπο.

Αν πάλι είναι σίγουρο ότι ένα αυγό είναι γονιμοποιημένο, δεν σημαίνει ότι 100% θα έχει επιτυχία η εκκόλαψη μας. Παράγοντες όπως η ηλικία του αυγού, η εποχή, οι συνθήκες μεταφοράς του, κάποια ασθένεια, κάποια έλλειψη βιταμινών, κάποια δυσλειτουργία ή λανθασμένη ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας της κλωσσομηχανής μας, μπορεί να επιφέρουν την διακοπή του επωαστικού/εκκολαπτικού κύκλου σε οποιαδήποτε φάση του, και αν συμβεί τις πρώτες μέρες δεν θα είναι και ορατό.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ισχύει και για τα αυγά, αλλά και για τα ώριμα πτηνά είναι η ανάμειξη τους με ίδια ή διαφορετικά είδη από διάφορους προμηθευτές. Πιό επεξηγηματικά, οι κότες (και τα αυγά) μιας εκτροφής από την φάρμα Α είναι πολύ πιθανό να έχουν έναν αριθμό π.χ. 5 μικροβίων ή παθογόνων οργανισμών και να έχουν κάποια ασθένεια σε λανθάνουσα μορφή, που όμως δεν τα επηρεάζει καθόλου (σχετική ανοσία). Μία άλλη εκτροφή από την φάρμα Β είναι πάλι πιθανό να έχει και αυτή έναν αριθμό π.χ. 5 μικροβίων διαφορετικό από την εκτροφή της φάρμας Α. Τα πτηνά και των δύο εκτροφών χωριστά είναι απολύτως υγιή. Αν αναμείξουμε όμως πτηνά από τις δύο εκτροφές θα αποκτήσουν τα πτηνά ένα σύνολο 10 μικροβίων που πιθανόν να δημιουργήσουν ένα σύμπλεγμα ασθενειών για τις οποίες τα πτηνά δεν θα έχουν δημιουργήσει την απαραίτητη ανοσία. Το ίδιο ισχύει και για τα αυγά, αν βάλουμε στην μηχανή μας αυγά από περισσότερες από μία εκτροφές ή διαφορετικές φάρμες.

Το πρόβλημα γίνεται πολύ χειρότερο αν βάλουμε στην κλωσσομηχανή μας (όπως συνήθως κάνουμε όλοι μας) αυγά από κότες, πάπιες, χήνες, φασιανούς κ.λ.π. οπότε έχουμε ένα κοκτέιλ μικροβίων και παθογόνων οργανισμών με σίγουρες αποτυχίες.

Συμπέρασμα 1, ναί συμφέρει η προμήθεια αυγών για εκκόλαψη, από γνωστό όμως και δοκιμασμένο εκτροφέα και γνωστή φάρμα πτηνών, και όχι δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί το ποσοστό εκκολαπτικότητας.

Αυτή την εποχή επικοινωνούν πολλοί και ζητάνε αυγά για εκκόλαψη ή ώριμα πτηνά για αναπαραγωγή.

Οι περισσότεροι εκτροφείς, αυτή την εποχή έχουν κάνει το κουμάντο τους, έχοντας κρατήσει τους γεννήτορες που θέλουν και ξεκινάνε οι ίδιοι τις εκκολάψεις, με συνέπεια να μην μπορούν να διαθέσουν ούτε αυγά αλλά και ούτε ώριμα πτηνά.

Είναι λογικό, αν τους είχαν περισσέψει κάποια πτηνά από πέρσι αδιάθετα, ότι και αυτά δεν συμφέρει να τα διαθέσουν αλλά είναι προτιμότερο να τα βάλουν στην παραγωγή. Επίσης επειδή οι περισσότεροι είναι φανατικοί ερασιτέχνες δεν τους ενδιαφέρει να στερηθούν τα αυγά τους (που έχουν και μικρή χρηματική αξία) αλλά προτιμάνε να μπούνε στην φάση του κύκλου της επώασης, εκκόλαψης, ανάθρεψης κ.λ.π. και να καμαρώσουνε (αν όλα πάνε καλά) τα αποτελέσματα. Φυσικά πολλοί ερασιτέχνες αφού γεμίσουν τις κλωσσομηχανές τους θα μπορούν να διαθέσουν και κάποια αυγά σε ενδιαφερόμενους.

Για ώριμα πουλιά τα πράματα είναι ακόμα δυσκολότερα αυτή την εποχή, γιατί ελάχιστα είναι διαθέσιμα και οι εισαγωγές από το εξωτερικό περιορισμένες (και αυτοί είναι σε περίοδο αναπαραγωγής).

Υπάρχει και η λύση των νεοσσών, που και αυτή μετατίθεται λίγο αργότερα, με το ρίσκο όμως να μην είναι εύκολος ο διαχωρισμός αρσενικών – θηλυκών, αλλά και η τελικά μορφολογία του πτηνού όταν μεγαλώσει. Για αυτό είναι απαραίτητο να βλέπουμε και τους γεννήτορες πρίν πάρουμε τους νεοσσούς.

Συμπέρασμα 2 – Για τα ώριμα πτηνά θα πρέπει να τα προμηθευόμαστε από το προηγούμενο καλοκαίρι/φθινόπωρο, για αυγά τώρα είναι η κατάλληλη εποχή (αν όμως τα βρούμε) και για νεοσσούς από τώρα ξεκινάνε τα μικρά με όλα τα ρίσκα που αναφέραμε παραπάνω.

Leave a Reply

*