Hawaiian goose (Nene) (Branta sandvicensis)
Néné, Nene Goose, Néné Goose, Hawaiian Goose, Bernache néné (French), Bernache d’Hawaii (French), Hawaiigans (German), Barnacla Nené (Spanish), Ganso hawaiano (Spanish), Nesochen sandvicensis

Ανήκουν στην οικογένεια των αγριόχηνων Northern geese, και είναι γενικά σκληρά και ανθεκτικά υδρόβια πτηνά και πολύ εύκολα στην διατήρηση τους στην φάρμα μας. Συνήθως είναι ομαδικά αλλά κατά την αναπαραγωγική τους περίοδο μπορεί να γίνουν επιθετικά και ίσως χρειαστεί να χωριστούν ανά ζεύγος. Ανέχονται μικρές πάπιες στον ίδιο χώρο, αν είναι αρκετά μεγάλος.

Χρειάζονται απαραίτητα κάποια λίμνη και σε ιδανικές συνθήκες ένα ζευγάρι χήνες θα πρέπει να έχει στην αποκλειστική του διάθεση έναν χώρο 250 – 300 τ.μ. εκ των οποίων το 20% η λίμνη, αν και δεν πολυμπαίνουν στην λίμνη συχνά.

Είναι βασικά φυτοφάγα πτηνά και χρειάζονται μεγάλες περιοχές βοσκής ή πρέπει να τους παρέχουμε άφθονη φυτική τροφή.Watch movie online A Cure for Wellness (2017)

Γενικά και περιγραφή
Είναι γενικά ανθεκτικές χήνες, ήμερες και εύκολες στην διατήρηση τους, με κάποια προσοχή τον βαρύ χειμώνα για τον φόβο κρυοπαγημάτων.

Το ράμφος τους είναι μαύρο, τα μάτια βαθύ καστανό, τα πόδια μαύρα με μικρή νηκτική μεμβράνη. Το πρόσωπο, ο λαιμός και το κεφάλι είναι μαύρα. Οι πλευρές του κεφαλιού και ο λαιμός κιτρινωπός με σκούρες γραμμώσεις. Στην βάση του λαιμού έχουν μαύρη λωρίδα.

Το στήθος είναι ανοιχτό καστανό, η κοιλιά γκριζωπή με καστανά στίγματα. Η ουρά μαύρη. Οι φτερούγες καστανές με πρωτεύουσες λαδί – καστανό.

 

 

Εξάπλωση
Ζούνε αποκλειστικά στην Χαβάη.

Φυσικό περιβάλλον
Σε κοίτες αποξηραμένης λάβας, σε πλαγιές ηφαιστείων με στοιχειώδη βλάστηση και χορτολίβαδα εάν υπάρχουν. Διεκδικούν σθεναρά τον χώρο τους κατά την αναπαραγωγική περίοδο ενώ τον υπόλοιπο χρόνο σχηματίζουν μικρά κοπάδια που κινούνται καθημερινά μεταξύ των περιοχών διατροφής και κουρνιάσματος.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες. H τροφή τους αποτελείται από χόρτα, βλαστούς, σπόρους και καρπούς.

Αναπαραγωγή
Το ζευγάρωμα αρχίζει από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο και γεννάνε μέχρι και τον Φεβρουάριο.

Αναπαραγωγική ηλικία
2 – 3 ετών.

Αριθμός αυγών
4 – 5 αυγά, σε φωλιά που φτιάχνει το θηλυκό στο έδαφος ανάμεσα από πλάκες ξεραμένης λάβας στρωμένη με πούπουλα. Σε περίπτωση επιτυχημένης εκκόλαψης συχνά χρησιμοποιεί την ίδια φωλιά και τον επόμενο χρόνο.

Διάρκεια επώασης
29 – 31 ημέρες περίπου από το θηλυκό, με το αρσενικό σε χρέη φύλακα. Οι νεοσσοί είναι έτοιμοι να πετάξουν σε 70 – 84 ημέρες.

Υβριδισμός
Έχει παρατηρηθεί με Swan goose – anser cygnoides.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*