Στην Ελληνική αγορά υπάρχει αρκετά μεγάλη ποικιλία απο κλωσσομηχανές, από τις πιό απλές χωρίς αυτοματισμούς μέχρι τις πιό αυτοματοποιημένες που περιστρέφουν τα αυγά και ρυθμίζουν την θερμοκρασία και την υγρασία. Φυσικά σε χωρητικότητες από 2-3 αυγά μέχρι αρκετές χιλιάδες.

Για τον ερασιτέχνη, συνήθως μια κλωσσομηχανή με χωρητικότητα 100-200 αυγά είναι συνήθως αρκετή.

Το μέγεθος, και η χωρητικότητα που χρειάζεται κάποιος, εξαρτάται από το είδος των αυγών που θέλει να εκκολάψει (από ορτύκι έως χήνα) αλλά σημαντικότερα από τον αριθμό των διαθέσιμων αυγών.

Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνει κανείς, είναι να υπολογίζει τα διαθέσιμα αυγά μόνο και όχι τα αυγά που θα έχει και κατά την διάρκεια της επωάσεως/εκκολάψεως. Αν π.χ. μαζεύει 10 αυγά την ημέρα, πρέπει να υπολογίσει ότι για τις 21 μέρες που χρειάζονται τα αυγά της κότας συν 1-2 μέρες για να στεγνώσουν οι νεοσσοί και να γίνει απολύμανση της μηχανής, θα έχει μαζέψει 220-230 αυγά, με συνέπεια να χρειάζεται μία κλωσσομηχανή χωρητικότητας 250 αυγών κότας τουλάχιστον.

Για τον τρόπο περιστροφής των αυγών, ρύθμισης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι και τεχνικές.

Υπάρχει ένα πολύ καλό Κορεάτικο εργοστάσιο που κατασκευάζει μεγάλη ποικιλία κλωσσομηχανών με υπερσύγχρονες τεχνικές και αυτοματισμούς. Στον ιστότοπο τους www.r-com.co.kr μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις προδιαγραφές τους και να δεί και κάποια σχετικά ενημερωτικά βιντεάκια, αλλά και να κατεβάσει τον κατάλογο των προιόντων τους εδώ.

Ακολουθούν 3 χαρατηριστικά μοντέλα από την ευρεία γκάμα τους.

20 άρα

 

 

 

 

 

 

 

100 άρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

380 άρα

 

2 Comments on Εκκολαπτικές μηχανές

  1. χρίστος says:

    Μακρυά από κινέζικες εκκολαπτικές μηχανές!!!
    Πήρα μία με μεταφορικά μου κόστισε 140 ευρώ , πλήρως αυτόματη 48 αυγών, την πρώτη φορά που τη χρησιμοποίησα την 5η μέρα έπαψε να λειτουργεί ο ανεμιστήρας με αποτέλεσμα να υπερθερμανθεί και να λιώσει το καπάκι. Τώρα η μηχανή είναι άχρηστη!

    • sm says:

      η r-com πουλαει λιανικη ή μονο σε μαγαζια; τους εστειλα μειλ για να παρω μια εκκολαπτικη και δεν εχω λαβει απαντηση και αναρωτιεμαι

Leave a Reply

*