Μπορεί να φαντάζει απλοϊκή η ερώτηση σχετικά με το χρώμα των αυγών ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο βλέπουν στα ράφια των σουπερμάρκετ
αυγά καφέ σε διάφορες αποχρώσεις και λευκά. Υπάρχουν επίσης και τα πράσινα αυγά (Araucanas) και τα πολύ κόκκινα (Marans). Για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο διαφορετικός χρωματισμός στο κέλυφος; Είναι διαφορετικά τα αυγά όσον αφορά στις θρεπτικές τους ιδιότητες;

Αυτό, λοιπόν, που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το χρώμα του κελύφους του αυγού είναι γενετικοί λόγοι και πιο συγκεκριμένα η ράτσα της κότας όπως καθορίζεται το χρώμα των μαλλιών μας από τα γονίδια των γονέων μας. Υπάρχουν διαφορετικά είδη κότας το οποία όμως αναμειγνύονται μεταξύ τους. Κατά τη δημιουργία του το αυγό έχει λευκό κέλυφος, ωστόσο κατά το ταξίδι του στις σάλπιγγες της κότας, χρωματίζεται από μια χρωστική ουσία, στα είδη κότας που τη διαθέτουν.

Δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική διαφορά ως προς τη γεύση ή τη θρεπτική αξία του αυγού ανάλογα με το χρώμα του αφού και τα λευκά και τα και καφέ έχουν τα ίδια συστατικά και το χρώμα δεν επηρεάζει σε τίποτα τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχουν. Αυτό που πιστεύουν κάποιοι, ότι τα πράσινα αυγά έχουν λιγότερη χοληστερίνη δεν έχει επιστημονική βάση.

Το αυγό φημίζεται για την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη, ωστόσο είναι πλούσιο και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το κάλιο. Η σημαντική διατροφική του αξία, σε συνδυασμό με τη χαμηλή του τιμή και τη μακρά διάρκεια ζωής του, το καθιστούν απαραίτητη υπερτροφή που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.

Το μέγεθος του αυγού καθορίζεται από την ηλικία της κότας, με τις κότες μεγαλύτερης ηλικίας να γεννούν συνήθως μεγαλύτερου μεγέθους αυγά. Ως προς τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά διαφέρουν ελαφρώς ανάλογα με το μέγεθός τους. Ένα μικρό αυγό έχει συνήθως λιγότερο ασπράδι και περισσότερο κρόκο, ενώ ένα πολύ μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 27 παραπάνω θερμίδες και 2 επιπλέον γραμμάρια πρωτεΐνης από ένα μέτριο αυγό. Η γεύση δεν διαφέρει ουσιαστικά ανάμεσα στα μικρότερα και τα μεγαλύτερα αυγά.

Ένας εμπειρικός τρόπος για να δούμε τι αυγά κάνει μια κότα είναι να παρατηρήσουμε το λοβό των αυτιών της. Όταν ο λοβός είναι κοκκινωπός παράγει συνήθως καφέ αυγά ενώ όταν είναι λευκός παράγει συνήθως άσπρα.

Leave a Reply

*