Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες και σχεδόν κάθε χώρα έχει να επιδείξει τις δικές της ράτσες.

Παρακάτω ακολουθεί η νέα ταξινόμηση σύμφωνα με την πρόσφατη έκδοση του American Poultry Association, καθώς και μία πολύ σύντομη περιγραφή του κάθε είδους.

Red junglefowl

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόγονος όλων των ορνίθων θεωρείται, σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές έρευνες, το Red Junglefowl (Gallus gallus) που είναι ένα τροπικό μέλος της οικογενείας των φασιανιδών που ενδημεί μέχρι σήμερα σε περιοχές των Ιμαλάϊων και της βορειοδυτικής Ινδίας, όπου αιχμαλωτίστηκε και εξημερώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια.

Σημειώνεται επίσης, ότι υπάρχουν οι μεγαλόσωμες ποικιλίες, οι αντίστοιχές τους μικρόσωμες που αποκαλούνται μινιατούρες καθώς και οι μικρόσωμες ποικιλίες που αντίστοιχο τους σε μεγαλόσωμη μορφή δεν υπάρχει. Αυτά αποκαλούνται bantams. Στην πράξη όμως όλες οι μικρόσωμες ποικιλίες συνηθίζεται να αποκαλούνται bantams ή νανάκια.

ΜΕΓΑΛΟΣΩΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

MIΚΡΟΣΩΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ (BANTΑMS ΚΑΙ ΜΙΝΙΑΤΟΥΡΕΣ)

Γενικά έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τα ανωτέρω μεγάλα τους μεγέθη μόνο που είναι 4 – 5 φορές μικρότερα γι αυτό και αποκαλούνται συνήθως νανάκια. Είναι αρκετά διαδεδομένα λόγω του μεγέθους και του ήπιου και φιλικού χαρακτήρα τους ειδικά σε περιορισμένους χώρους. Αν και τα περισσότερα είναι μικρογραφίες των μεγαλύτερων ποικιλιών εντούτοις μερικά έχουν χαρακτηριστικά και χρωματισμούς που απαντώνται μόνο στα νανάκια. Τα αυγά τους είναι φυσικά μικρότερα αλλά μόνο 1.5 – 2 φορές από αυτά των μεγάλων ποικιλιών.

ΑΛΛΕΣ ΡΑΤΣΕΣ

Φυσικά εκτός από τις ανωτέρω ποικιλίες που αναγνωρίζονται επισήμως από την American Poultry Association, υπάρχουν εκατοντάδες άλλες ποικιλίες που έχουν δημιουργηθεί σε άλλες χώρες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Tosa-Onagadori

αυγά Marans

Ενδεικτικά αναφέρω την Γαλλική ράτσα Marans που χαρακτηρίζεται από το κεραμιδί χρώμα του αυγού τους, την προστατευόμενη Ιαπωνική ράτσα Tosa-Onagadori που χαρακτηρίζεται από την τεράστια σε μήκος ουρά του κόκορα τους που απαιτεί όμως τρομερά μεγάλη επιμέλεια και φροντίδα για την διατήρησή της, τις επίσης προστατευόμενες Ιαπωνικές ράτσες Toutenkou, Koeyoshi και Toumaru που χαρακτηρίζονται από το παρατεταμένο λάλημα του κόκορα που μπορεί να ξεπεράσει τα 15 δευτερόλεπτα, την Γαλλική ράτσα Bresse Gauloise που θεωρείται εκλεκτής ποιότητας έδεσμα και πάρα πολλές άλλες ράτσες που είναι αδύνατο να συμπεριληφθούν στο παρόν.

Tags: , , , , ,

3 Comments on Κότες

  1. ΝΙΚΟΣ says:

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΘΗΛΥΚΟΥΣ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  2. Παυλος says:

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΚΟΤΕΣ ΜΑΡΑΝΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΑΝ ΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ?
    2ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

  3. abra says:

    ενδιαφερομαι για τουρκικους κοκορμαχους

Leave a Reply

*