Τα υδρόβια πτηνά εισαγωγής έχουν πάντα κομμένη την μία φτερούγα τους για να μην μπορούν να πετάξουν.

Αν και δεν συστήνεται γενικά, είναι ο μόνος τρόπος για να μην μας φύγουν, εκτός αν οι εγκαταστάσεις μας είναι κλεισμένες και από πάνω. Σε μεγάλες φάρμες όμως με εκτεταμένες μη καλυμμένες λίμνες αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει.

Άν γίνει σωστά και σε ηλικία ημερών, είναι πολύ λιγότερο επώδυνο από το κόψιμο της ουράς π.χ. που γίνεται σε πολλές ράτσες κουταβιών.

Το πτηνό με κομμένο το άκρο της φτερούγας, σε ηρεμία δεν παρουσιάζει κανένα οπτικό μειονέκτημα, αλλά όταν δοκιμάσει να πετάξει μπορεί να κάνει μόνο μία περιστροφή γύρω από την κοντή του πλέον φτερούγα.

Αν πάλι κάποιος θέλει να μπεί σε αυτήν την δοκιμασία, συστήνεται να το κάνει με όσο λιγότερο επώδυνο τρόπο (τομή, καυτηρίαση & απολύμανση σε ηλικία ολίγων ημερών) και να αποφεύγει την μέθοδο της περίδεσης όσο το δυνατόν.

Ως επί το πλείστον η κοπή γίνεται τις πρώτες 3-4 ημέρες από την εκκόλαψη του νεοσσού και είναι μία τελείως αναίμακτη διαδικασία, αν γίνει σωστά.

Σχήμα Α

Στο παρακάτω σχήμα Α, φαίνεται το σημείο που θα πρέπει να γίνει η τομή με ένα πολύ καλά απολυμασμένο ή με ένα πυρωμένο ψαλίδι. Συνήθως το σημείο τομής δεν αιμορραγεί καθόλου, αλλά εάν συμβεί αυτό θα είναι πολύ μικρής έκτασης και διάρκειας. Πάντως είτε αιμορραγήσει η τομή ή όχι, είναι απαραίτητο να απολυμάνουμε την τομή με κάποιο μικροβιοκτόνο (οινόπνευμα) και να την επαλείψουμε με κάποιο απολυμαντικό σκεύασμα.

Η χρήση πυρωμένου κοπτικού έχει το πλεονέκτημα ότι καυτηριάζει την στιγμή της κοπής την τομή και συνήθως δεν παρατηρείται καθόλου αιμορραγία.

Διατηρούμε τον νεοσσό για 1-2 μέρες σε καθαρό περιβάλλον, μέχρι να επουλωθεί η πληγή ή προτιμότερο κλείνουμε την πληγή πρόχειρα με έναν επίδεσμο ο οποίος θα φύγει από μόνος του ή από τον νεοσσό σε 1-2 μέρες.

Σχήμα Β

Τα ώριμα πτηνά είναι επίσης δυνατόν να ακρωτηριαστούν σε οποιαδήποτε ηλικία είτε με τομή όπως στους νεοσσούς (σχήμα Β) είτε με πρόσδεση (σχήμα Γ) με κάποιο νήμα (πετονιά, λάστιχο κ.λ.π.).

Στην περίπτωση αυτής της τομής θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πιθανώς αυξημένη αιμορραγία η οποία αντιμετωπίζεται εύκολα όπως στην περίπτωση των νεοσσών.

Σχήμα Γ

Στην περίπτωση της πρόσδεσης (σύσφιξης), δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα. Η άκρη της φτερούγας θα πάψει να τροφοδοτείτε με αίμα και σταδιακά θα ατροφήσει και θα αποκοπεί μόνη της. Η δυσκολία σε αυτή την τεχνική είναι να διατηρήσουμε το δέσιμο σφιχτό για μέρες και να μην το χαλαρώσει το πτηνό με το ράμφος του.

Εάν πάλι θέλουμε να αποφύγουμε το κόψιμο του άκρου της φτερούγας, μπορούμε να αφαιρούμε μερικά πρωτεύοντα φτερά από την μία φτερούγα (αφήνοντας τα δύο ακριανά για λόγους εμφανίσεως), για να μην μπορεί να πετάξει το πτηνό, αλλά θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε αυτήν την διαδικασία κατά τακτά διαστήματα όταν ξαναφυτρώνουν τα φτερά.

Tags: , , , ,

1 Comment on Κόψιμο Φτερούγας – Pinioning

  1. teo says:

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω εαν μπορούμε να ακολουθήσουμε μια από τις παραπάνω διαδικασίες και για τους φασιανους.

Leave a Reply

*