Ανέκαθεν ο άνθρωπος εξέτρεφε στο σπίτι του διάφορα κατοικίδια, μεταξύ των οποίων και διάφορα πτηνά όπως κότες, πάπιες, χήνες και γαλοπούλες αλλά και θηραματικά και διακοσμητικά πτηνά όπως φασιανούς, πέρδικες, ορτύκια, φραγκόκοτες, παγώνια και άγρια υδρόβια πτηνά όπως αγριόπαπιες, αγριόχηνες, κύκνους κ.α., πρωταρχικά  για τα αυγά και το νόστιμο και θρεπτικό κρέας τους αλλά και για την ομορφιά, την ευχαρίστηση και την ηρεμία που προσφέρει η εκτροφή τους.

Σχετικά με τις κότες, εκτός από τις κοινές οικόσιτες ράτσες υπάρχει σήμερα μια τεράστια ποικιλία ρατσών που έχουν δημιουργηθεί μετά από μελετημένες διασταυρώσεις και επιλεκτικά ζευγαρώματα με σκοπό την δημιουργία ορνίθων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Έτσι έχουμε κότες γιγαντόσωμες πού εκτρέφονται για το κρέας τους, άλλες με άσπρο κρέας και άλλες με κίτρινο. Έχουμε όρνιθες που έχουν αυξημένη ωοπαραγωγή, άλλες που κάνουν λευκά αυγά, μπεζ, καφέ, κόκκινα και ακόμα πράσινα αυγά με περιορισμένα όπως (μάλλον λανθασμένα) λέγεται ποσοστά χοληστερίνης.

Εκτός από τις ανωτέρω υπάρχουν και μεγάλες ποικιλίες ορνίθων, με διακοσμητικά λοφία, σκούφους, ουρές μακριές, χωρίς ουρά, τριχωτά, κατσαρά, με φτερά στα πόδια, μονόχρωμα, δίχρωμα και πολύχρωμα σε κανονικά μεγέθη και πολύ μικρόσωμα τα γνωστά νανάκια ή bantams.

Στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί οργανισμοί και σύλλογοι διαδόσεως και προστασίας των διαφόρων ποικιλιών με σκοπό την διατήρηση των χαρακτηριστικών κάθε ράτσας και την βελτίωσή της. Επίσης έχουν θεσπισθεί προδιαγραφές και κριτήρια πού χαρακτηρίζουν την κάθε ράτσα και διεξάγονται τακτικά εκθέσεις και διαγωνισμοί όπου βραβεύονται τα γνησιότερα και πιο καθαρόαιμα πτηνά.

H American Poultry Association (A.P.A.) εκδίδει κατά διαστήματα έναν πολύχρωμο οδηγό που περιλαμβάνει φωτογραφίες, χαρακτηριστικά και προδιαγραφές από όλες τις ράτσες που αναγνωρίζονται στην Αμερική από κοτόπουλα, πάπιες, χήνες και γαλοπούλες και ο οποίος χρησιμοποιείται σαν οδηγός από πολλούς εκτροφείς, εμπόρους, χομπίστες, ερασιτέχνες κ.λ.π.

Σύμφωνα με τον παραπάνω κατάλογο έχουν ταξινομηθεί 116 ράτσες από κοτόπουλα, 14 ράτσες από οικόσιτες πάπιες, 11 ράτσες από οικόσιτες χήνες και 8 ράτσες από γαλοπούλες πού περιγράφουμε με σχετική λεπτομέρεια, τουλάχιστον για τα κοινά είδη και επιγραμματικά για άλλα σπανιότερα πτηνά που εκτρέφουν οι ερασιτέχνες όπως αγριόπαπιες, αγριόχηνες και κύκνους, δηλαδή τα βασικά και λιγότερο εξειδικευμένα από τα υδρόβια πτηνά.

Ασχολούμαστε σε αυτόν τον ιστότοπο με τα πτηνά που συνήθως εκτρέφει κάποιος ερασιτέχνης στο σπίτι, την αυλή, τον κήπο ή το αγρόκτημα του, χωρίς καμία προσπάθεια επιστημονικής έρευνας στον κόσμο των οικόσιτων πτηνών, αλλά μόνο καταγραφής διαφόρων γνώσεων και πληροφοριών πού αποκτήθηκαν στον χρόνο είτε διαβάζοντας διάφορα σχετικά βιβλία και το διαδίκτυο είτε από προσωπική εμπειρία αλλά και των φανατικών φίλων μου πού ασχολούνται με το είδος αυτής της δραστηριότητας, ως εκ τούτου θα πρέπει να συγχωρηθούν κάποιες ατέλειες και λάθη.

Tags: , , , ,

1 Comment on Εισαγωγή

  1. Σοφία Αντωνοπούλου says:

    Γεια σας.
    Έχουμε μια κοτούλα στην αυλή μας, σαν κατοικίδιο, εδώ και 6 μήνες.
    Εδώ και 10 μέρες περίπου δεν έχει τόση όρεξη για φαγητό, ενώ πριν κυριολεκτικά δε μπορούσαμε να τη χορτάσουμε, σταμάτησε να κάνει αυγά και συνηθίζει να κάθεται σε μια γωνιά, ενώ πριν αλώνιζε όλη την αυλή.
    Την πήγαμε στον κτηνίατρο, αλλά δε βρίσκει κάτι.
    Μπορεί αυτή η μεταβολή στη συμπεριφορά της να οφείλεται στο φθινόπωρο;
    Αλλάζουν συνήθειες οι κότες όταν πέφτει η θερμοκρασία;
    Μπορεί να υπάρχει μια ασθένεια που δε φαίνεται;
    Αν μπορείτε σας παρακαλώ πείτε μας μια γνώμη, γιατί αυτή η κοτούλα τους τελευταίους μήνες μάς δίνει μεγάλη χαρά.
    Σας ευχαριστώ.
    Σοφία

Leave a Reply

*