Red crested pochard (netta ruffina), (Ευρασιατικό) Φερεντίνι
Red-crested duck, Kolbenente (German), Nette rousse (French), Brante roussâtre (French), Pato Colorado (Spanish), Zambullidor de cresta roja (Spanish), Krooneened (Dutch), Rödhuvad dykand (Swedish).

Οι αγριόπαπιες Red Crested Pochard ανήκουν στην κατηγορία των Pochards που περνάνε τον περισσότερο χρόνο της ημέρας τους στο νερό και σπανιότερα στην στεριά. Είναι σκληρά πτηνά, κοινωνικά και διατηρούνται εύκολα στην αιχμαλωσία σε φάρμες πτηνών.
Χρειάζονται μια αρκετά βαθειά λίμνη, με βάθος από ένα έως δύο μέτρα για να καταδύονται όπως στο φυσικό περιβάλλον τους.

Τα τρία είδη Netta (narrow-billed pochards) έχουν λιγότερες απαιτήσεις από τα είδη Aythya (broad-billed pochards) καταδύονται λιγότερο περνάνε τον περισσότερο χρόνο τους έξω από το νερό και συμπεριφέρονται περισσότερο σαν τις Dabbling Ducks.

Διατηρούνται ικανοποιητικά με άλλα είδη dabbling ducks, ακόμα και με τα μικρότερα είδη όπως τα teal. Είναι προτιμότερο να τρέφονται στο νερό για να καταδύονται όπως στην φύση.

Αναπαράγονται καλύτερα σε ομάδες παρά σε μεμονωμένα ζευγάρια.

Γενικά και περιγραφή
Ανθεκτικά πτηνά στο κρύο του χειμώνα, συμβιώνουν εύκολα με άλλα υδρόβια. Χρειάζονται μια μικρή λίμνη βάθους 60 με 80 εκ.

Το κεφάλι και ο λαιμός του αρσενικού είναι βαθύ πορτοκαλί, το στήθος μαύρο και η ουρά καστανή. Χαρακτηριστικό το φουσκωτό πάνω μέρος του κεφαλιού τους. Συνηθισμένη ονομασία τους κοκκινοκέφαλες αγριόπαπιες.
Το θηλυκό γενικά καστανό με ανοιχτόχρωμες πλευρές του λαιμού.

Εξάπλωση
Υπάρχουν διάσπαρτες στην δυτική Ευρώπη, από την νότια και ανατολική Ισπανία και την νότια Γαλλία έως το ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Οι κύριοι πληθυσμοί τους από την Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία εξαπλώνονται ανατολικά προς την βορειοδυτική Κίνα.

Μεταναστεύουν περιστασιακά προς την Μεσόγειο και τις νοτιοδυτικές περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την Μέση Ανατολή, την Ινδική χερσόνησο και την νοτιοανατολική Ασία.

Φυσικό περιβάλλον
Μεγάλες και βαθιές λίμνες γλυκού νερού με άφθονη παρόχθια βλάστηση και μερικές φορές σε δέλτα ποταμών και άλλες προστατευμένες ακτές.

Διατροφικές συνήθειες
Βασικά χορτοφάγες, τρέφονται με ρίζες, σπόρους, υδρόβια φυτά και λιγότερο με αμφίβια, μικρά ψαράκια και υδρόβια ασπόνδυλα.
Αναπαραγωγή
Η αναπαραγωγική τους περίοδος αρχίζει τον Απρίλιο με Μάιο και το θηλυκό γεννάει σε φωλιές πού φτιάχνει από χόρτα, ρίζες κ.λ.π., και καλυμμένες με πούπουλα.

Αναπαραγωγική ηλικία
Ένα έτος και σπανιότερα δύο.

Αριθμός αυγών
8 – 10 υποκίτρινα η ανοιχτοπράσινα αυγά.

Διάρκεια επώασης
26 – 28 μέρες

Υβριδισμός
Παρατηρείται συχνά με Netta peposaca – Rosy-billed pochard, και με πολλά είδη Anas και Aythya.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

*